Španjolska princeza pozvana pred sud

Princeza Cristina, mlađa kći španjolskog kralja Juana Carlosa, osumnjičena je za utaju poreza i pranje novca. 8. ožujka trebala bi se pojaviti na ročištu.

Sud u Palmi de Majorci pozvao je infantkinju Cristinu (48) da se u svojstvu formalno osumnjičene osobe pojavi na ročištu.

Ispitivat će je o sudjelovanju u ilegalnim poslovima njezinog supruga, inaće poznatog rukometaša Inakija Urdangarina, koji je pod istragom zbog zlouporabe novca iz njegove humanitarne zaklade. 

Supružnici negiraju umiješanost u kriminalne radnje, koje su već naštetile ugledu kraljevske obitelji.

Optužbe u teškom trenutku za kralja

Ovo je prvi put da je jedan član uže kraljevske obitelji umiješan u istragu o korupciji koja se vodi protiv njezina supruga Inakija Urdangarina i predstavlja težak udarac za sliku monarhije u javnosti.

Optužbe dolaze u jednom od najtežih trenutaka za španjolskoga kralja, koji je u nedjelju proslavio 76. rođendan, a popularnost mu je, prema istraživanju javnog mišljenja znatno pala. 

Čak 62 posto stanovnika željelo bi da kralj abdicira i prepusti mjesto princu Felipeu, prenosi Hina.

Kraljev zet sumnjiči se da je pronevjerio milijune eura iz javnih fondova koji su predani humanitarnoj zakladi što je on vodi. Urdangarin opovrgava bilo kakvo nezakonito djelo.

Sudac Jose Castro istražuje slučaj od 2010. nastojeći ustanoviti je li kraljeva kći povezana s navodnom suprugovom pronevjerom.

Izvor: Al Jazeera i agencije 


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO