Opozicija i SAD za nove izbore u Bangladešu

Izbore u Bangladešu obilježilo je nasilje, pri čemu je poginulo 26 osoba (EPA)

Vođa bangladeške opozicije Khaled Zia u utorak je pozvao premijerku Sheikh Hasinu Wajed da organizira nove parlamentarne izbore, ocijenivši grotesknim izbore održane u nedjelju, koje je osvojila vladajuća stranka.

Opozicija, koju predvodi Bangladeška nacionalna stranka, bojkotirala je izbore održane u nedjelju, zahtijevajući još prije nekoliko sedmica da ih organizira neutralna i prelazna Vlada, kako je to bilo ranije.

Ovo su bili najnasilniji izbori održani u historiji zemlje.

U neredima je smrtno stradalo 26 ljudi, a na nekoliko stotina biračkih mjesta podmetnuti su požari ili su ih devastirali simpatizeri opozicije.

“Od Vlade tražim poništenje ovih grotesknih izbora, ostavku i pronalaženje sporazuma s opozicijom da se organiziraju slobodni, neutralni izbori, pod okriljem nepristrane Vlade”, piše u Ziainom saopćenju.

Kritike iz SAD-a

“Izbori održani 5. januara pokazali su da stanovništvo nema povjerenja u Vladu, te istodobno dokazali da se slobodni, neutralni, pravedni i mirni izbori ne mogu održati bez nepristrane Vlade i vjerodostojne izborne komisije”, kazao je Zia, koji se nalazi u kućnom pritvoru već dvije sedmice.

Američka diplomatija je u ponedjeljak izrazila “razočarenje” nakon parlamentarnih izbora u Bangladešu koje je bojkotirala opozicija i tražila nove izbore, koji će biti “vjerodostojni”.

“Sjedinjene Američke Države su razočarane posljednjim parlamentarnim izborima, za čije rezultate se čini da želju bangladeškog naroda ne izražavaju na vjerodostojan način”, napisala je u saopćenju zamjenica glasnogovornika State Departmenta Marie Harf.

“Ohrabrujemo bangladešku Vladu i opozicione stranke da hitno počnu razgovore i da pronađu način da se što prije održe izbori koji će biti slobodni, pravedni, mirni i vjerodostojni i koji će izražavati želju naroda Bangladeša”, rekla je američka zvaničnica.

Sjedinjene Američke Države su posljednjih sedmica u nekoliko navrata izrazile duboku zabrinutost političkom klimom u ovoj zemlji na jugu Azije prije izbora u nedjelju.

Osuda nasilja

Premijerka Bangladeša ocijenila je svoju pobjedu legitimnom i optužila protivnike da snose odgovornost za sukobe koji su se dogodili u nedjelju.

Sheikh Hasina je ocijenila da je najveća opoziciona stranka BNP pogriješila što nije učestvovala na izborima i što nije pokazala nikakav znak otvaranja u pravcu historijskog protivnika i šefa BNP-a Khaleda Zie.

Stranka premijerke Awami League je odnijela 80 posto mjesta, zbog odsustva protivnika u brojnim okruzima.

“Oštro osuđujemo veliko nasilje u svim dijelovima, koje nema mjesta u demokratskoj praksi i koje mora odmah prestati”, rekla je Marie Harf.

Izvor: Agencije