NSA ne da odgovor o prisluškivanju Kongresa

Postojanje programa za prisluškivanje prvi je otkrio bivši saradnik NSA-e Edward Snowden (AP)

Američka Agencija za nacionalnu sigurnost izbjegava odgovoriti na pitanje da li su članovi Kongresa prisluškivani, navodeći da pravo na privatnost poslanika poštuje kao i kod ostalih građana SAD-a.

Senator Bernie Sanders poslao je krajem prošle sedmice pismo zvaničnicima NSA-e u kojem je postavio pitanje da li se trenutno vrši “špijunaža” ili da li je to ikada činjeno nad izabranim poslanicima oba doma Kongresa.

On je špijuniranje definirao kao “prikupljanje metapodataka iz poziva izvršenih sa zvaničnih ili ličnih telefonskih linija, sadržaje posjećenih internetskih stranica ili poslate elektronske pošte ili prikupljanje drugih podataka treće strane, a koji nisu dostupni javnosti”.

Agencija je odmah poručila da će “sarađivati s Kongresom o pitanju rješenja bilo koje zabrinutosti”, ali time nije dat jasan odgovor na Sandersovo pitanje.

“Administracija NSA-e prikuplja obavještajne podatke u koje spadaju procedure za zaštitu Amerikanaca. Ta procedura se vrši tokom cijelog procesa. Članovi Kongresa imaju istu zaštitu privatnosti kao i svi ostali Amerikanci”, navodi se u odgovoru na pismo senatora.

Zakonito prisluškivanje

Američki Sud za protuobavještajni nadzor nedavno je američkim obavještajnim službama odobrio prikupljanje podataka o telefonskim pozivima još tri mjeseca.

Ured direktora za državna obavještajna pitanja Jamesa Clappera je objavio da je ta odluka donesena, ne navodeći pojedinosti.

Jedan dužnosnik je kazao za Reuters da se radi o produženju na tri mjeseca, te da se odnosi na cijeli program prikupljanja podataka, prenosi Hina.

Krajem decembra je sudija u Sjedinjenim Američkim Državama presudio da je program NSA-e kojime se bilježe milioni telefonskih razgovora Amerikanaca zakonit i tako odbacio zahtjev Američke unije za građanska prava da se prekine sporni protivteroristički program.

Odluka sudije okruga Manhattan Williama Pauleya, koji je odbacio prijedlog ACLU-a za preliminarnu zabranu programa, odstupa od presude vašingtonskog sudije Richarda Leona od 16. decembra da je “gotovo orwellovski” program vjerovatno neustavan.

Postojanje programa prvi je otkrio bivši saradnik NSA-e Edward Snowden.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO