Na Saint Kittsu zapaljena Ambasada Venecuele

Premijer Saint Kittsa i Nevisa Denzil Douglas smatra da su napadi politički motivirani (AP)
Premijer Saint Kittsa i Nevisa Denzil Douglas smatra da su napadi politički motivirani (AP)

Na Saint Kittsu i Nevisu su u ponedjeljak navečer zapaljene Ambasada Venecuele i ureda Organizacije američkih država, pri čemu je premijer te male karipske države Denzil Douglas istakao da se radi o politički motiviranom napadu.

Venecuelanska ambasada u prijestolnici Saint Kittsa i Nevisa, u Basseterreu, u požaru je izgorjela do temelja, dok su prostorije OAS-a pretrpjele tek manju štetu, a povrijeđenih nije bilo, prenijela je agencija AP.

Policijski inspektor Lindon David je izjavio da su dvojica muškaraca u pritvoru pod sumnjom za izazivanje požara.

Protiv njih još nije podignuta zvanična optužnica, a David je dodao da njihov motiv nije poznat, prenosi Tanjug.

Političke taktike

S druge strane, premijer Denzil Douglas je naveo da je do požara došlo poslije političkih protesta, u organizaciji saveznika opozicione Stranke jedinstva, koju je optužio za “ekstremnu političku taktiku”, kojoj je cilj destabilizacija Vlade.

“U ovoj zemlji ima ljudi čiji je glavni cilj da odnesu pobjedu, bez obzira na posljedice koje će ta pobjeda imati na našu ponosnu, progresivnu naciju. Njih više podstiče ideja o tome šta mogu uništiti, nego o onome šta žele da izgrade”, izjavio je Douglas.

Otočka zemlja Saint Kitts i Nevis je članica naftne organizacije Petrocaribe, koja okuplja karipske zemlje koje kupuju naftu od Venecuele pod povlaštenim uslovima.

Odnosi s tom južnoameričkom državom ne predstavljaju veći kamen spoticanja između vlasti i opozicije na Saint Kittsu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO