Kineski brod se oslobodio iz leda

Tokom prošle sedmice helikopter je sa Akademika Šokalskog na australski brod Aurora prebacio 52 putnika (EPA)
Tokom prošle sedmice helikopter je sa Akademika Šokalskog na australski brod Aurora prebacio 52 putnika (EPA)

Kineski ledolomac koji je učestvovao u misiji spašavanja putnika broda Akademik Šokalski uspio se sam osloboditi iz leda kojim je bio okovan, javili su kineski mediji.

“Ledolomac ‘Xue Long’ [Snježni zmaj] izvukao se iz leda i krenuo ka otvornom moru”, javila je Xinhua, prenio je AFP.

Putnici spašeni sa ruskog broda Akademik Šokalski na putu su ka australskom južnom gradu Hobart, gdje će, kako se očekuje, stići za dvije sedmice, saopćili su australski zvaničnici, navodi agencija Tanjug.

Grupa od 52 naučnika, turista i novinara, koji su bili u ruskom brodu zarobljenom u ledu na Antarktiku od 24. decembra i koji su spašeni 2. januara, putuju australskim brodom Aurora ka svom odredištu u Australiji, a, kako se očekuje, u utorak navečer će stići u australsku bazu, u kojoj će dopuniti zalihe.

Uzletište helikoptera

Spašeni putnici na Aurori očekuju se u prijestolnici australske federalne države Tasmanije Hobartu 22. januara, što je tri sedmice kasnije od prvobitno planiranog povratka putnika na Novi Zeland.

Ruski turistički brod sa 76 putnika i članova posade ostao je od Badnje večeri 24. decembra zarobljen u ledenim vodama Antarktika, na otprilike 2.700 kilometara južno od Hobarta.

Tokom prošle sedmice helikopter je sa Xue Longa prebacio 52 putnika sa Akademika Šokalskog na australski brod Aurora.

Kineski ledolomac se tokom priprema za prebacivanje putnika nekoliko dana nije micao sa jednog mjesta, zbog čega je ostao blokiran u ledu.

Brod je služio kao uzletište helikoptera ka putnicima, koji su devet dana proveli blokirani na ruskom brodu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO