Ekstremisti ‘ispiraju mozak’ Libancima

Grupe povezane s Al-Kaidom djeluju i u Siriji i u susjednom Libanu. Mnogi strahuju da njihovo djelovanje potiče libanske mladiće na prihvaćanje ekstremističkih stavova. Novinarka Al Jazeere Zeina Khodr je, u Wali Khaledu na sjeveroistoku Libana, razgovarala s porodicom tinejdžera koji je izvršio samoubilački bombaški napad u Bejrutu, a koja tvrdi da je mladiću „ispran mozak“.

Ovaj pogranični sunitski gradić je u šoku. Jednog od njihovih sugrađana libanske vlasti identificirale su kao bombaša koji je prošle sedmice izvršio napad autobombom u šiitskoj četvrti u Bejrutu.

Međutim, za ove ljude je 19-godišnji Qutayba Satem žrtva je koliko i oni ubijeni u napadu.

„Zaveli su ga i iskoristili njegovo tijelo. Mladićima pune glave sektaškom mržnjom. Govore im da su šiiti njihovi neprijatelji. Ekstremisti, i suniti i šiiti, ispiraju mozak libanskim mladićima“, kazao je Amar Satem, rođak Qutaybe Satema.

Mnoga pitanja

Za napad, koji se desio u četvrtak, odgovornost je preuzela Islamska država Irak i Levant, grupa povezana sa Al-Kaidom. Pristalice Hezbollaha često su meta napada, u znak osvete zbog podrške te šiitske oružane grupe sirijskom režimu.

Posmrtni ostaci pronađeni su u blizini vozila, kao i njegova lična karta.

„Kako je moguće da mu je tijelo spaljeno, ali ne i dokument? Imamo mnogo pitanja u vezi sa napadom. Također, Islamska država Irak i Levant preuzela je odgovornost 70 sati kasnije. Odgovorni za ovakve napade obično se ponose onim što su učinili i odmah to objavljuju“, navodi drugi rođak poginulog mladića Ahmed Satem.

Porodica je posljednji put vidjela Qutaybu pet dana prije napada. Među njima ima onih koji priznaju da je mladić imao ekstremističkih sklonosti.

„Porodica i prijatelji, ipak, tvrde da Qutayba nije bio ekstremist. Možda i jeste bio pristalica sirijske opozicije, kao mnogi stanovnici ove libanske regije, ali kažu da to ne znači da su spremni ubijati svoje sunarodnjake zbog političkih razlika“, navodi Al Jazeerina novinarka Khodr.

Sektaške podjele

Ipak, petero Libanaca ubijeno je u napadu. Qutayba je živio samo nekoliko kilometara od granice sa Sirijom. Sukob u toj državi produbio je sektaške podjele u Libanu.

Njegova porodica smatra i da je sektaško huškanje dovelo do radikalizacije mnogih Libanonaca.

„S obzirom na situaciju u Siriji, mnogim Libancima ispran je mozak u skladu sa programom Islamskog fronta ili Islamske države Irak i Levant“, smatra politički analitičar Ahmad Musalli.

Plemenske starješine iz ove, većinski sunitske, regije nisu samo osudile bombaški napad. Tvrde i da je Qutaybu iskoristila treća strana kako bi izazvala sukob između sunita i šiita. Ipak, to je slaba utjeha porodicama ubijenih u Bejrutu.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Tenzije rastu u glavnom gradu Libana, nakon što je u eksploziji automobila bombe u južnom dijelu grada, pod kontrolom Hezbollaha, poginulo šest, a ranjeno više od šezdeset osoba. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO