Dogovor dva Sudana o zaštiti naftnih rezervi

Salva Kiir je od Bashira tražio 900 sudanskih tehničara, koji će raditi na naftnim rezervama u Južnom Sudanu (Reuters)
Salva Kiir je od Bashira tražio 900 sudanskih tehničara, koji će raditi na naftnim rezervama u Južnom Sudanu (Reuters)

Predsjednik Južnog Sudana Salva Kiir i predsjednik Sudana Omar al-Bashir dogovorili su se da, u cilju zaštite naftnih rezervi, u Južnom Sudanu stacioniraju zajedničke snage, javlja Anadolija.

Sudanski ministar vanjskih poslova Ali Kerti kazao je da je posjeta Bashira Južnom Sudanu trajala četiri sata.

“Salva Kiir je od Bashira tražio 900 sudanskih tehničara koji će raditi na naftnim rezervama u Južnom Sudanu. Bashir je prihvatio ovaj zahtjev. Tehnička ekipa će biti pod nadzorom Vlade Južnog Sudana”, pojasnio je ministar Kerti.

Prema njegovim riječima, lideri dviju zemalja su se usaglasili da na ovom području stacioniraju zajedničke snage u cilju zaštite naftnih rezervi.

Kerti je, govoreći o sukobima Vlade Južnog Sudana i oružanih grupa, kazao da Sudan radi na uspostavljanju mira između sukobljenih strana u Južnom Sudanu.

“Jasan je stav Sudana. Pozivamo da se nesporazumi riješe kroz mir i pregovore. Bashir je pozvao sukobljene strane na prekid vatre i rješavanje sporova dijalogom”, kazao je on.

Primirje bivšeg pukovnika i vlasti

Bivši pukovnik južnosudanske vojske David Yau Yau, koji je u sukobima s južnosudanskim vlastima u provinciji Congley od 2010. godine, potpisao je primirje s tim vlastima, javlja Anadolija.

Ministarstvo odbrane ove zemlje saopćilo je na jednoj radiostanici da je Yau Yau prihvatio načelni sporazum o prekidu vatre pred mirovne pregovore s južnosudanskom Vladom.

Nisu navedeni detalji sporazuma, ali su dodali da je dijalog, koji je proveo Nacionalni komitet za izmirenje u julu prošle godine, imao utjecaja na spomenuti sporazum.

Bivši član južnosudanske vojske iz etničke grupe Murle Yau Yau pokrenuo je pobunu nakon što nije uspio osvojiti mjesto u Parlamentu na sudanskim izborima u aprilu 2010. godine.

Južni Sudan, koji je proglasio nezavisnost od Sudana 2011. godine, neprestano optužuje Khartoum da podržava Yau Yaua, te da mu daje oružje i opremu, što sudanske vlasti negiraju.

Izvor: Agencije


Povezane

Predstavnici Vlade Južnog Sudana i pobunjenika stigli su u Etiopiju gdje treba da počnu mirovne pregovore. U trenutku kada se dvije delegacije sastaju, u Južnom Sudanu se nastavljaju borbe.  Reporter Al Jazeere Mohammed Adow donosi izvještaj iz grada Malakala, gdje su se također vodile žestoke višednevne borbe.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO