Zatvor bivšem premijeru Rumunije zbog mita

Nastase proglašen krivim da je više puta primio mito od Irine Jianu, u zamjenu za rukovodeću funkciju te poduzetnice u Vladi (EPA)

Rumunski Vrhovni kasacioni sud osudio je u ponedjeljak bivšeg premijera te države Adriana Nastasea na četiri godine zatvora zbog primanja mita.

Nastase (63) je konačnom presudom proglašen krivim da je više puta primio mito, ukupno 630.000 eura, od Irine Jianu, u zamjenu za rukovodeću funkciju te građevinske poduzetnice u Vladi, prenose agencije.

Tužioci su naveli da je Jianu platila nekoliko Nastaseovih šoping tura u Kini u periodu od 2002. do 2004. godine.

Za prebacivanje kupljenih stvari u Rumuniju, među kojima su dijelovi namještaja, bronzane statue pa čak i plastično voće, bilo je potrebno desetak kontejnera.

Jianu je, kako je rečeno u sudu, također platila obnovu dvije vile u vlasništvu bivšeg premijera, socijaldemokrate Nastasea, koji je vodio vladu od 2000. do 2004. godine.

Nastase je također proglašen krivim za ucjenu bivšeg rumunskog konzula u Hong Kongu Ioana Pauna, koji je organizirao šoping ture za bivšeg premijera i njegovu suprugu Danielu, navodi francuska agencija AFP.

Na tri godine uvjetnog zatvora osuđena je i njegova supruga Daniela zbog korištenja lažiranih dokumenata.

Pod povećalom EK

Bivši premijer Rumunije, koji odbacuje optužbe i tvrdi da je suđenje „politički motivirano“ nije prisustvovao izricanju presude, koja je donijeta samo 10 mjeseci pošto je odslužio prethodnu zatvorsku kaznu.

On je osuđen u junu 2012. na dvije godine zatvora zbog izvlačenja fondova u ukupnom iznosu 1,5 miliona eura za finansiranje svoje izborne kampanje 2004. godine.

Pušten je na slobodu u martu 2013. pošto je odslužio dvije trećine kazne.

Rumunija je pod povećalom Evropske komisije zbog procesa pojačane borbe protiv korupcije u toj državi.

Izvor: Agencije