Učestalo bježanje djece od domova

U većim pakistanskim gradovima u posljednje vrijeme sve je češća pojava da djeca bježe od kuće zbog porodičnog nasilja, siromaštva i nedovoljne roditeljske brige. Nakon što pobjegnu na ulicu, najčešće završe u centrima za nezbrinutu djecu.

Dječak Bunhel je pobjegao od kuće i završio u Centru za nezbrinutu djecu u Karačiju. Otac ga je konačno pronašao nakon više dana traganja i presretan je. Centar je, prema proceduri, dokumentirao očevo preuzimanje sina.

”Tražili smo ga u policijskim stanicama i na svim drugim mjestima koja su nam pala na pamet. Slučajno smo se sjetili da ga potražimo u Centru za nezbrinutu djecu Aydi. Ovdje smo ga našli i presretni smo zbog toga”, kazao je Bunhelov otac.

Ispred Centra brojne majke svakodnevno dolaze kako bi se raspitale za svoju nestalu djecu koja pobjegnu od kuće iz različitih razloga.

Nasilje i siromaštvo

Ali Aydi, direktor Centra za nezbrinutu djecu, rekao je: ”Nasilje u porodici i siromaštvo dva su glavna razloga zbog kojih djeca bježe na ulicu. Kada policija nađe takvu djecu, pošalje ih nama na zbrinjavanje. Mi im pružamo obrazovne i druge usluge.”

Cilj željeznih vrata i prozora je spriječiti djecu od bježanja iz Centra, ali najviše podsjećaju na zatvor. Tu vladaju stroga pravila. Ipak, djeca kažu kako imaju hranu i smještaj, a nađu vremena i za igru.

Zbog siromaštva u zemlji, nasilja u porodici, ali i nedovoljne brige roditelja o svojoj djeci, na ulicama Pakistana nalazi se blizu  milion i po nezbrinute djece. Pakistanska Vlada nema dovoljno sredstava niti ljudskih resursa kako bi se brinula o njima, tako da humanitarne agencije rade veći dio posla.

Bunhelova priča ima sretan završetak, ali brojni drugi nisu te sreće.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO