‘Polarni vrtlog’ paralizira SAD

Ledeni val zahvatio je veći dio Sjedinjenih Američkih Država, donoseći rekordno niske temperature. Promet u velikom dijelu države je paraliziran, zatvorene su mnoge škole i javne ustanove, a vlasti upozoravaju stanovništvo da ne napušta domove.

Nevrijeme, praćeno snježnim nanosima, preselilo se u unutrašnjost. Takozvani „polarni vrtlog“ osvaja jednu po jednu saveznu državu, od Montane do Ohija.

Prije tri dana u nekim dijelovima SAD temperature su iznosile – 20 stepeni, a meteorolozi predviđaju da će nastaviti padati – i do 50 stepeni ispod nule. Zabrinutost raste.

„Ove promjene vremena koje vidimo, snijeg i hladnoća, ne liči ničemu što smo na ovim prostorima doživjeli proteklih decenija i to ne mogu dovoljno naglasiti. Hladnoća me zaista plaši, jer ćemo imati temperature koju su potencijalno smrtonosne, a za sada zasigurno ugrožavaju život i sa tim moramo biti veoma oprezni“, kazao je gradonačelnik Indianapolisa Greg Ballard.

Vanredno stanje proglašeno je u nekoliko država, a zbog straha za zdravlje stanovnika zatvorene su škole i javne kancelarije širom srednjeg zapada. Građane se upozorava da ne napuštaju domove, da osiguraju dovoljne zalihe hrane i da se klone saobraćajnica.

„Uslovi na cestama variraju od teških do nemogućih. Naš savjet je, molim vas da izbjegavate izlazak na ulicu, ako možete“, navodi Francis Slay, gradonačelnik St. Louisa.

Aviosaobraćaj u kolapsu

Međutim, mnoge od njih nevrijeme je uhvatilo na putu. Od zabilježenih 16 smrtnih slučajeva, većina su žrtve saobraćajnih nesreća.

„Jako je klizavo. Čim sam izašao iz kamiona, bilo je kao da sam na klizačkoj stazi, svi su se klizali i padali. Morali smo čekati pomoć da dođe, da pospu sol na cestu kako bismo mogli pokrenuti automobile. Kasnili smo oko dva sata“, ističe vozač kamiona Patrick Breen.

Aviosaobraćaj je u kolapsu, otkazano je nekoliko hiljada letova širom SAD, što će pored putnika zarobljenih na aerodromima, najviše osjetiti aviokompanije.

Snijeg nastavlja padati. U Chicagu i Detroitu se očekuju novi centimetri, sve do utorka, kada bi se vrijeme trebalo stabilizirati.

Prema riječima meteorologa, Amerikanci se suočavaju najoštrijom zimom u protekle dvije decenije.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

U snježnom nevremenu poginulo najmanje 16 ljudi, nastao kaos u prometu, a meteorolozi predviđaju još veće hladnoće.

04 Jan 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO