Oslobođeni zatvorenici u Raqqi


[Izvor: YouTube/mayamaya ma]

Žestoke borbe između snaga Islamske države Irak i Levant (ISIL) i boraca drugih opozicionih grupa vode se u sirijskom gradu Raqqi, navode aktivisti Sirijske opservatorije za ljudska prava.

Oni su oslobodili 50 zatvorenika ISIL-a, izvijestila je Opservatorija, koja dodaje da je ISIL od marta 2013. držao više stotina aktivista, pobunjenika i civila.

Al-Jarba na čelu Nacionalne koalicije

Skupština glavne sirijske opozicione organizacije, Nacionalne koalicije, na sastanku u Istanbulu za svog vođu ponovo je izabrala Ahmada al-Jarbu.

Sa 65 dobijenih glasova Al-Jarba je za 13 glasova nadmašio jedinog rivala – Riyada Hijaba, najpoznatijeg disidenta režima Bashara al-Assada, prenosi AFP.


Novo rukovodstvo Koalicije [Izvor: Youtube/Syrian Coalition]

Jarba je prvi put postao šef Koalicije u julu, a sada će je voditi i tokom narednih šest mjeseci, navodi agencija Tanjug.

Jarbin izbor dolazi u osjetljivo vrijeme, manje od tri sedmice prije planiranih mirovnih pregovora u Švicarskoj, koji trebaju za isti sto dovesti predstavnike pobunjenika i sirijskog režima.

Pitanje pregovora

Koalicija bi u ponedjeljak trebala razmatrati pitanje učestvovanja u tim pregovorima.

Po mišljenju disidentskog veterana i člana Sirijskog nacionalnog vijeća Samira Nashara, Jarba ne želi ići u Ženevu.

Na sastanku u nedjelju Nacionalna koalicija je izabrala i tri potpredsjednika: Abdela Hakima Bashara, Faruqa Tayfura i Nouru al-Amir, najmlađu članicu Političkog komiteta Koalicije.

Rođen 1969. godine u istočnoj provinciji Hasaka, u blizini turske granice, Jarba je sunitski musliman, koji je nastojao navesti zapadne nacije i arapske saveznike da naoružaju pobunjenike.

Analitičari procjenjuju da je Nacionalna koalicija, čije je sjedište van Sirije, trenutno u priličnoj krizi.

Osim toga, mnogi pobunjenici koji ratuju po Siriji ne osjećaju tu organizaciju kao svog pravog predstavnika.

Izvor: Agencije


Povezane

Sirijsko nacionalno vijeće koje zasjeda u Istanbulu raspravlja o eventualnom sudjelovanju na mirovnoj konferenciji u Ženevi. Visoki dužnosnici opozicije i dalje odbijaju pregovore uz obrazloženje da oni neće promijeniti situaciju na terenu – gdje se borbe nastavljaju nesmanjenom žestinom.

Sirijsko nacionalno vijeće neće učestvovati na međunarodnoj mirovnoj konferenciji koja bi ovog mjeseca trebalo da bude održana u Genevi. Pobunjeničke grupe u Siriji udružile su se protiv boraca povezanih s Al-Kaidom – sukob koji bi mogao da promijeni tok cijelog rata.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO