John Kerry okončao bliskoistočnu turneju

Saudijski šef diplomatije Saud al-Faisal rekao je da je sastanak sa Kerryijem bio 'odličan' (Getty Images)

Američki državni sekretar John Kerry okončao je u ponedjeljak četverodnevnu posjetu Izraelu i palestinskim teritorijama, tvrdeći da je postignut napredak, iako se nije dogovorio s Izraelcima i Palestincima o okviru mirovnog sporazuma.

Tokom posjete Kerry je vodio intenzivne odvojene razgovore s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom, a u nedjelju je bio u Jordanu i Saudijskoj Arabiji.

U ponedjeljak ujutro se u Jerusalemu sastao s Tonyjem Blairom, specijalnim izaslanikom četvorke bliskoistočnih mirovnih posrednika, na kraju desete posjete regionu od kako je u martu postao državni sekretar.

Prethodno je razgovarao s liderom izraelske opozicije Isaakom Herzogom.

Podrška saudijskog kralja

Prvi američki diplomata nije objelodanio svoj prijedlog za prevazilaženje dubokog jaza između dviju strana.

Međutim, vjeruje se da su pregovori bili fokusirani na sigurnost Jordanske doline, na granici između Zapadne Obale i Jordana i sudbinu Jerusalema, na koji obje strane polažu pravo.

Kerryijev odlazak u Jordan i Saudijsku Arabiju pokazuje da će te dvije američke saveznice biti ključne u svaki sporazum između Izraela i Palestinca, piše Tanjug.

Jordan ne samo da graniči sa Zapadnom Obalom, već ima i historijsku ulogu čuvara svetih muslimanskih mjesta u anektiranom istočnom Jerusalemu, koja mu je priznata na osnovu mirovnog sporazuma s Izraelom iz 1994. godine.

Saudijska Arabija je autor mirovnog sporazuma iz 2002. godine, koji je osnova arapskih aspiracija za sporazum, podsjeća AFP.

Kerry je, poslije razgovora sa saudijskim kraljem Abdullahom, u nedjelju navečer rekao da je dobio njegovu podršku.

“Njegovo veličanstvo nije bilo samo ohrabrujuće, već je podržalo naše napore i nade da možemo biti uspješni u danima koji predstoje, da je to važno za region i da postoje velike koristi koje će imati svi ako budemo mogli uspjeti”, kazao je Kerry.

Saudijski šef diplomatije Saud al-Faisal rekao je da je sastanak bio “odličan”.

Kerry će se ove sedmice sastati s članovima Arapske lige, da ih informira o diskusijama u Izraelu i na Zapadnoj Obali.

Sjenka optužbi

Nad Kerryijevu upravo završenu posjetu nadvila se sjenka optužbi izraelskih i palestinskih lidera, koji su prebacivali jedni drugima da nisu ozbiljni partneri u potrazi za mirom.

Netanyahu je u nedjelju rekao da Palestinci nastavljaju kampanju huškanja na mržnju.

Palestinci su u međuvremenu najavili da će odbiti priznati Izrael kao jevrejsku državu i raspoređivanje izraelskih vojnika u Jordanskoj dolini, kako bi se osigurala sigurnost Izraela nakon stvaranja palestinske države.

Američki zvaničnici su unaprijed upozorili da tokom ove posjete neće biti prodora i da će se Kerry uskoro vratiti.

Izraelski mediji navode da će to biti već sljedeće sedmice.

On je obećao uravnotežen i fer sporazum, ali je jasno rekao da njegovi napori mogu propasti.

Izvor: Agencije