Izrael: Imigranti traže međunarodnu podršku

Hiljade afričkih imigranata u Izraelu zatražile su međunarodnu podršku zbog najave Vlade da će ih protjerati iz zemlje.

Organizirali su, kako ga nazivaju, generalni štrajk i odbijaju otići na posao, jer ih svakako, tvrde, kompanije unajmljuju kao jeftinu radnu snagu.

Sa više detalja, iz Tel Aviva se javio Tom Ackerman, novinar Al Jazeera.

Već drugi dan, imigranti su u velikom broju izašli na ulice Tel Aviva.

Stranim ambasadama i UNHCR-u, čiji su predstavnici prihvatili njihovu peticiju, uputili su apel da im se dodijeli izbjeglički status.

UNHCR je optužio Izrael da “sije strah i haos među azilantima ignoriranjem njihove situacije”.

‘Preispitivanje odluke’

Walpurga Engelbrecht iz UNHCR-a je rekla: “Zaista mislim da je vrijeme da se preispita dio politike iz prošlosti, jer bismo voljeli vidjeti da Izrael ispoštuje ono što je određeno Konvencijom o izbjeglicama iz 1951. godine”.

Melhatom Gavre, imigrant iz Eritreje, na demonstracije je poveo kćerku Maju, koja je rođena u Izraelu.

Od prošlog mjeseca je nezaposlen zato što mu Vlada ne želi produžiti privremenu vizu, bez koje mu nije dozvoljeno da radi.

Solomon Ekles, koji je također pobjegao iz Eritreje, pokazuje svoju vizu, koja ističe za dva dana.

Imigracioni ured ignorira njegov zahtjev za produženje. On, njegova supruga i dijete mogli bi biti preseljeni u novi centar izgrađen duboko u pustinji Negev, za koji UN tvrdi da je de facto ustanova za pritvor na neodređeno vrijeme.

‘Prisilna vojska’

“Nisam došao ovamo zbog posla ili novca. Tražim azil zato što sam u Eritreji 20 godina bio prisiljen da služim u vojsci. Ako se vratim, imat ću problema”, poručio je Ekles.

Na svojoj stranici na Facebooku, izraelski premijer Benjamin Netanyahu tvrdi da “ni protesti ni štrajkovi neće pomoći.”

U vezi sa izgradnjom ograde duž granice sa Egiptom, čiji je cilj spriječiti dolazak imigranata, Netanyahu kaže: “Sada smo odlučni da iz Izraela uklonimo one koji su se infiltrirali u njega u potrazi za poslom.”

“Netanyahu kaže da njegova vlada planira udvostručiti broj imigranata koje je prisilila da dobrovoljno napuste zemlju. Prošle godine ih je bilo 2.600. Šta će se desiti s preostalih 45.000 nije rekao”, izvijestio je Ackerman.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO