Cyber napadi veća prijetnja od terorizma

Za 45 posto ispitanih glavnu prijetnju predstavlja rat na internetu, a 26 posto najveću prijetnju vidi u terorizmu i Al-Kaidi (EPA)
Za 45 posto ispitanih glavnu prijetnju predstavlja rat na internetu, a 26 posto najveću prijetnju vidi u terorizmu i Al-Kaidi (EPA)

Napadi na informatičke mreže su glavna prijetnja Sjedinjenim Američkim Državama ispred terorizma, pokazuje anketa provedena među visokim zvaničnicima američkog Ministarstva odbrane, a čiji su rezultati objavljeni u ponedjeljak navečer.

Za 45 posto ispitanih glavnu prijetnju predstavlja rat na internetu, a samo 26 posto najveću prijetnju vidi u terorizmu i Al-Kaidi, dok je Kina na trećem mjestu.

Ovo ispitivanje je provedeno za specijalizirani sedmični list Defense News među 352 visokih vojnih i civilnih zvaničnika Pentagona, Kongresa i Bijele kuće, kao i u tvornicama oružja.

Ukupno 38,5 posto ispitanih se izjasnilo republikancima i oni su postavili u prvi plan prijetnju na internetu i terorizam (36 posto), dok se 13,5 posto ispitanih izjasnilo demokratama i za njih su klimatske promjene nakon cyber rata glavna prijetnja (21 posto prema 42 posto).

Jačanje talibana

Ispitani smatraju da je terorizam glavna prijetnja evropskih saveznika SAD-a.

Za azijske saveznike oni smatraju da je Kina najveća opasnost (48 posto), zatim Sjeverna Koreja, dok na Bliskom istoku vodi Iran (54 posto), te slijedi terorizam.

Za manje od polovice ispitanih Al-Kaida predstavlja manju opasnost nego prije pet godina (48 posto), dok ih tek 21 posto smatra da je ojačala.

Dvadeset sedam posto ispitanih smatra da su danas talibani jači nego prije pet godina, 40 posto smatra da su jednako snažni i samo 33 posto su mišljenja da su oslabili.

Izvor: Agencije


Povezane

Borba protiv internet ‘glasina’ je, ustvari, usmjerena na to da se ušutka kritika vlasti, ističu borci za ljudska prava.

28 Nov 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO