Vojska pokrenula ofenzivu protiv Al-Kaide

Iračka vojska, koja je pokrenula ofenzivu protiv boraca Al-Kaide, izvršila je danas zračni napad na grad Ramadi, u kojem je poginulo 25 pripadnika naoružanih skupina, priopćili su lokalni dužnosnici.

Predstavnici vlasti zapadne pokrajine Anbar sastali su se s plemenskim vođama kako bi ih pozvali da pomognu u borbi protiv pripadnika grupa povezanih s Al-Kaidom, koji su zauzeli dijelove strateški važnih gradova Ramadija i Fallujah, na reci Eufrat, javlja Reuters.

Najavili veliki napad

Iračke sigurnosne snage priopćile su ranije danas da pripremaju veliki napad, kako bi ponovo preuzele kontrolu nad Fallujom.

Vojska je već pokrenula operaciju u gradu i rasporedila svoje pripadnike oko grada kako bi omogućila stanovnicima da se sklone.

Irački general potpukovnik Rasheed Fleih ranije je rekao da će borci Al-Kaide kroz dva dana biti u potpunosti protjerani iz dva ključna zapadna grada.

Fleih je rekao da operaciju vode provladina sunitska plemena, a da vojska pruža zračnu podršku i logistiku.

Stanovnici su rekli da je u Falluji bilo prilično mirno od subote navečer te da naoružana skupina i dalje kontrolira središte grada.

Pojedinačni okršaji oko Ramadija

Oko Ramadija danas su vođeni i pojedinačni okršaji, prenosi AFP, koji se poziva na neimenovane izvore.

Borci Al-Kaide imaju kontrolu nad Fallujom, u provinciji Anbar, a jedan sigurnosni dužnosnik je rekao kako je u okršajima 65 ljudi poginulo.

Iračka vojska je u provinciji Anbar ubila 55 pripadnika oružanih grupa, a poginula su i osmorica vojnika i dvojica plemenskih boraca, koji su saveznici iračke Vlade, prenosi AFP.

To je najžešće nasilje koje se dogodilo u toj provinciji u posljednjih nekoliko godina i prvi put da naoružane grupe povezane s Al-Kaidom imaju na tako otvoren način kontrolu u velikom gradu otkako je na Irak izvršena invazija 2003. godine.

Sukobi su izbili u ponedjeljak u području Ramadija, glavnog grada provincije Anbar, kada su snage sigurnosti razbile antivladine prosvjedne kampove načinjene poslije prosvjeda krajem 2012. godine.

Povlačenje vojske 

Premijer Iraka Nouri al-Maliki rekao je kako je mjesto mirnog antivladinog prosvjeda sunitskih Arapa, u blizini grada Anbara, postalo sjedište Al-Kaide i pozvao prosvjednike da ga napuste prije nego što u njega uđu pripadnici sigurnosnih snaga.

Nasilje se potom proširilo na Fallujah, a povlačenje snaga sigurnosti iz tih gradova otvorilo je put naoružanim grupama da preuzmu kontrolu nad njima.

Više tisuća sunitskih boraca preuzelo je u srijedu zgrade lokalne Vlade u Falluji i Ramadiju nakon što se vojska povukla iz tih mjesta, pokušavajući tako smiriti napetost.

Međutim, sukobi su izbili nakon što je vojska pokušala vratiti kontrolu nad ta dva grada.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Iračka Vlada izgubila je kontrolu nad gradom koji je trenutno u rukama boraca povezanih s Al-Kaidom.

04 Jan 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO