Hodorkovski otputovao u Švicarsku

Na berlinskom aerodromu Mihaila Hodorkovskog je dočekao bivši šef njemačke diplomatije Hans-Dietrich Genscher (EPA)

Bivši ruski tajkun Mihail Hodorkovski doputovao je iz Berlina u Švicarsku, saopćio je jedan od njegovih glasnogovornika.

Glasnogovornica čovjeka koji je postao najpoznatiji zatvorenik u Rusiji rekla je da je otputovao u Švicarsku sa suprugom, kako bi njegovi sinovi nastavili školovanje nakon zimskih praznika.

“On je u Švicarskoj, gdje mu djeca idu u školu”, rekla je ona za AFP, ali nije otkrila u koji će grad otputovati Hodorkovski.

Precizirano je da je Hodorkovski zajedno sa suprugom otputovao iz Njemačke, gdje je boravio od kada je izašao iz zatvora u Rusiji.

‘Za političke zatvorenike’

Nakon što je krenuo u Švicarsku, Hodorkvski je obećao da će se boriti za ruske političke zatvorenike.

“Ne možete živjeti mirno kada znate da politički zatvorenici trunu u zatvoru”, rekao je on za švicarsku državnu televiziju SRF.

Hodorkovski je dao ovu izjavu tokom putovanja vozom iz Berlina u Basel.

Bivši čelnik Jukosa Mihail Hodorkovski izašao je 20. decembra na slobodu, ubrzo nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao ukaz o njegovom pomilovanju, koji je odmah stupio na snagu.

Putin je potpisao ukaz o pomilovanju na osnovu “principa humanosti”.

Hodorkovski je bio osuđen na zatvorsku kaznu zbog pravare i izbjegavanja poreza.

Dočekao Genscher

Opetovano je ponavljao da je njegova presuda politički motivirana.

Istog dana navečer Hodorkovski je stigao u Njemačku i izdao sappćenje u kojem potvrdio da je tražio oprost iz porodičnih razloga, ali da nije priznao krivicu za utaju poreza.

Na berlinskom aerodromu Hodorkovskog je dočekao bivši šef njemačke diplomatije Hans-Dietrich Genscher, koji je bio angažiran pri njegovom oslobađanju.

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozdravila je njegovu ulogu u tome, rekavši kako je Genscher iza scene i uz njenu podršku pomogao da Hodorkovski bude oslobođen.

Dan nakon što je oslobođen, Hodorkovski se u Berlinu ponovno našao s članovima porodice.

Roditelji Hodorkovskog, Marina i Boris, također su doputovali i sastali se sa sinom.

(Ne) može u Rusiju

Odmah idući dan, u nedjelju, Hodorkovski je rekao da neće finansirati opozicijske snage u Rusiji i da se trenutno ne može vratiti u zemlju, zbog sudske presude iz 2005. godine, koja ga obavezuje da plati pola milijardi dolara odštete.

On je kazao da je taj slučaj sada u rukama ruskog Vrhovnog suda i da će, ukoliko zahtjev bude ukinut, to shvatiti kao “dovoljan znak da se može vratiti u Rusiju”.

Glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov je izjavio da se Hodorkovski, ako želi, može vratiti u Rusiju.

Ubzo nakon toga Hodorkovski je tražio vizu za Švicarsku, a potom mu je 30. decembra izdata viza na tri mjeseca, koja mu omogućava putovanje i boravak u Švicarskoj, gdje živi njegova porodica.

Izvor: Agencije