Erdogan: Moguće novo suđenje oficirima

Vojna komanda je ranije tražila reviziju masovnih suđenja tokom kojih su stotine oficira zatvorene 2012. i 2013. godine (EPA)
Vojna komanda je ranije tražila reviziju masovnih suđenja tokom kojih su stotine oficira zatvorene 2012. i 2013. godine (EPA)

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako Vlada razmatra mogućnost novih suđenja stotinama vojnih oficira osuđenih zbog planiranja državnog udara.

On je novinarima prije odlaska na azijsku turneju rekao kako se Vlada ne protivi novom suđenju osuđenim oficirima, ali da za to trebaju postojati zakonske osnove.

“Prvo moramo uspostaviti pravnu osnovu za nova suđenja”, kazao je Erdogan.

Erdogan nije obrazložio svoj stav, ali je dodao kako se nada da će dobiti podršku Parlamenta u ovom procesu, javlja AFP.

Vojska traži reviziju

Izjava Erdogana dolazi nakon sastanka održanog tokom vikenda sa šefom Udruženja advokata Metinom Feyziogluom, koji je izložio prijedloge u korist zatvorenih oficira.

Vojna komanda je ranije tražila reviziju masovnih suđenja tokom kojih su stotine oficira zatvorene 2012 i 2013. godine, rekavši da su neki dokazi protiv njih lažni.

Vladu Turske trenutno potresa korupcijski skandal.

U posljednjoj sedmici 2013. godine turski premijer je smijenio skoro polovinu kabineta, ukupno 10 ministara, poslije velikog korupcijskog skandala zbog kojeg su ostavke dan ranije podnijela trojica ministara – unutrašnjih poslova, ekonomije i zaštite životne sredine.

U okviru istrage, koja je počela prije deset dana, privedene su desetine ljudi bliskih Erdoganovoj Vladi, smijenjeno je 70 policajaca, do suđenja je na slobodu pušteno 33 okrivljenih, a zvanično su optužene i u pritvoru se nalaze 24 osobe, među kojima su i sinovi dvojice doskorašnjih ministara i generalni direktor državne banke Halkbank.

‘Prljava kampanja’

Erdogan, koji vodi tursku Vladu od 2002. godine i koji je lider konzervativne stranke AKP, opisao je tekuću istragu zbog optužbi za korupciju “prljavom kampanjom protiv Vlade”.

Politička kriza u Turskoj već je koštala tursku ekonomiju više od 100 milijardi dolara, izjavio je zamjenik turskog premijera Bulent Arinc.

Politička kriza donijela je razdor i samoj AKP partiji, a iznjedrila je borbu aktuelne vlasti s utjecajnim muslimanskim liderom Fethullahom Gulenom, koji od 1999. godine živi u Sjedinjenim Američkim Državama, a koji je svojevremeno bio saveznik aktuelnog premijera.

Gulen, s velikim utjecajem u turskom pravosuđu i policiji, odbacio je optužbe Erdoganovih sljedbenika da je on inicijator istrage o korupciji da bi se oslabio ugled premijera uoči lokalnih izbora u martu.

Izvor: Agencije


Povezane

U posljednjoj deceniji Turska bilježi stalni privredni rast čime se svrstala među moćnije države. Kraj 2013. godine obilježila je velika istraga o korupciji, koja je otvorila brojna pitanja o, u prvom redu, ekonomskoj politici premijera Recepa Tayyipa Erdogana i njegove AK Partije. Više u priči Adnana Rondića iz Istanbula.    

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO