Crkva ustala protiv mafije zbog otpada

Posljednjih mjeseci prosvjednici su izašli na ulice Napulja kako bi zatražili od Vlade da učini više kako bi očistila regiju (EPA)

Crkveni poglavari u južnoj Italiji zatražili su da se ukloni otpad koji mafija ilegalno odbacuje i koji uzrokuje malformacije kod novorođenčadi i zagađuje poljoprivredna zemljišta u regiji koja je zbog toga nazvana “trokutom smrti”. 

Mafija Camorra desetljećima odlaže zapaljivi toksični otpad na području između Napulja i pokrajine Caserta u jugozapadnoj Italiji.

Malformacije i smrti

Deset milijuna tona otpada tamo je spaljeno u posljednje 22 godine, pokazuju podaci skupine za zaštitu okoliša Legambiente, a Svjetska zdravstvena organizacija navodi da su učestalije prirođene malformacije i smrti novorođenčadi uzrokovane rakom, povezane s izlaganjem otpadu na tom području, javlja Hina.

“Ekološka katastrofa… pretvorila se u stvarnu ljudsku tragediju”, napisali su napuljski nadbiskup i lokalni biskupi u otvorenom pismu predsjedniku Giorgiju Napolitanu.

Poziv na širu akciju

“Previše (ljudi) plaća cijenu zbog arogancije, zlostavljanja, neciviliziranosti, pohlepe i gluposti kriminalaca”, navodi se u pismu i dodaje da je zemlja zatrovana, što uzrokuje “tragičnu i nepopravljivu štetu”.

Posljednjih mjeseci prosvjednici su izašli na ulice Napulja kako bi zatražili od Vlade da učini više kako bi očistila regiju.

Vlada je prošlog mjeseca zabranila spaljivanje smeća u odluci kojom pokušava riješiti tu krizu, ali je svećenstvo pozvalo na širu akciju koja uključuje čišćenje, liječničke preglede, financijsku potporu za pogođene tom krizom i programe kojima će se boriti protiv nezakonitog poslovanja.

Izvor: Agencije


Povezane

Italija ide u susret februarskim izborima boreći se protiv jednog od najvećih problema ovog društva – mafije. Dok banke sve manje odobravaju kredite zbog katastrofalnog stanja u sektoru, kriminalci peru novac ulaganjem u zakonite poslove i dodatno ugrožavaju italijansku ekonomsku perspektivu.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO