Amerikanci pomažu ledolomcima na Antarktiku

Ledolomac Polarna zvijezda američke obalne straže prihvatio je zahtjev da pomogne ruskom brodu Akademik Šokalski i kineskom brodu Snježni zmaj (Reuters)
Ledolomac Polarna zvijezda američke obalne straže prihvatio je zahtjev da pomogne ruskom brodu Akademik Šokalski i kineskom brodu Snježni zmaj (Reuters)

Američki ledolomac uputio se iz Sydneyja prema Antarktiku kako bi pokušao osloboditi kineski i ruski brod koji su ostali zarobljeni u ledu nakon što je ove sedmice evakuirano 52 turista i naučnika koji su u tom području bili blokirani od kraja decembra.

Brod Polarna zvijezda američke obalne straže prihvatio je australski zahtjev da pomogne ruskom brodu Akademik Šokalski, koji je okovan ledom od 24. decembra stotinjak kilometara istočno od francuske baze Dumont d'Urville, prenosi Hina.

Ruski je brod sa 74 putnika i članova posade krenuo s Novog Zelanda 28. novembra kako bi obilježio 100. godišnjicu ekspedicije na Antarktiku australskog istraživača Douglasa Mawsona.

Zarobljen u ledu

Brod Polarna zvijezda bi trebao također pokušati osloboditi kineski ledolomac Snježni zmaj, zahvaljujući kojem su putnici s ruskog broda u četvrtak evakuirani helikopterom, a koji je potom i sam ostao zarobljen u ledu.

Kineski brod okružen je ledom koji je mjestimice debeo četiri metra, dvadesetak kilometara od slobodnih voda, po novinarima kineske agencije Xinhue koji se nalaze na brodu.

Plutajući led i jedan ledenjak koji stalno mijenja položaj otežavaju spašavanje broda. Povoljniji uslovi mogući su u ponedjeljak.

Prije Snježnog zmaja, tri ledolomca pokušala su pomoći Akademiku Šokalskom, ali su odustali, jer njihovi kapaciteti za lomljenje leda nisu bili dovoljni da bi mogli stići do ruskog broda.

Američkom brodu trebat će sedam dana da stigne do zarobljenih brodova.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO