Nevrijeme odnosi živote u SAD-u

Obilne snježne padavine, jak vjetar i izuzetno niske temperature, koji su pogodili sjeveroistok Sjedinjenih Američkih Država, odnijeli su najmanje 16 života.

Većina žrtava stradala je u prometnim nesrećama na klizavim putevima, jedna žena oboljela od Alzheimerove bolesti smrznula se kada je odlutala daleko od kuće, a jednog radnika je zatrpala sol za posipanje puteva.

Spasilačke ekipe u New Yorku i Bostonu patroliraju ulicama u potrazi za beskućnicima koji bi se mogli smrznuti.

Reporter Al Jazeere Ivica Puljić javlja kako se očekuje da će predsjednik SAD-a Barack Obama proglasiti vanredno stanje u nekoliko saveznih država.

“Ako temperatura padne ispod 17 stupnjeva Celzija, grad je dužan osigurati sklonište za beskućnike. U New Yorku je najviše beskućnika, a taj grad ima 259 skloništa. Samo prošle godine u njima je boravilo 40 tisuća djece”, javlja Puljić.

Meteorolozi poručuju građanima da se spreme na hladnoću kakvu nisu imali u posljednjih 20 godina.

“Skoro polovica Sjedinjenih Država, oko 140 milijuna ljudi, imat će temperature ispod 17 stupnjeva Celzija do srijede. Snježne padavine se sele na srednji zapad, a nakon njih dolaze niske temperature. No, i jug Amerike se trese od hladnoće, pa tako u Alabami i Tennesseeju temperature padaju ispod nule. Arktičke hladnoće spustile su termometar na blizu minus 40 celzija u susjednoj Kanadi i taj hladni zrak sada ulazi u Sjedinjene Države. U Sjevernoj Dakoti će danas biti minus 45, a slično će biti u dijelovima Montane i Minnesote”, javlja naš reporter.

Kaos u prometu

Puljić javlja da je još rano za utvrđivanje konačnih šteta koje je uzrokovalo nevrijeme, jer će se sve produžiti najmanje do srijede.

Za sada najviše štete imaju avioprijevoznici. Web stranica FlightAware.com, koja prati otkazivanje letova, objavljuje da je samo u noći između petka i subote otkazano 3,200 letova.

Čak i u toplom Las Vegasu, usred pustinje, putnici osjećaju posljedice hladnoća i snježnih oluja, jer je na desetke letova otkazano prema gradovima koji su zahvaćeni nevremenom.

“Sreća u nesreći je da nema mnogo zabilježenih prekida električne energije, što je redovna pojava kod snježnih oluja, no zato su česte prometne nesreće koje odnose najviše ljudskih zivota u ovakvim vremenskim uvjetima”, javlja Puljić.

Zatvoreni su i pojedini putevi, a vlakovi prometuju usporeno. Visina sniježnog pokrivača dostigla je na nekim mjestima 60 centimetara.

Stotine škola u Bostonu i New Yorku su zatvorene i desecima tisuća učenika je produžen božićni odmor.

Guverneri saveznih država New York i New Jersey sinoć su proglasili izvanredno stanje i apelirali na građane da ne izlaze iz svojih kuća. U državama New Jersey i Massachusetts jučer su bile zatvorene javne službe i sudovi.

Izvor: Al Jazeera i agencije