Nasilje nad ženama u Afganistanu u porastu

Više slučajeva nasilja je prijavljeno otkad su žene postale svjesne svojih prava (AP)

Nasilje nad ženama u Afganistanu dostiglo je rekordan nivo u 2013. godini i postalo je sve brutalnije, saopćila je šefica komisije za ljudska prava u Afganistanu Sima Samar.

“Sječenje nosa, usta, ušiju, javno silovanje, masovno silovanje. To je protiv dostojanstva, protiv čovječnosti”, rekla je Samar, prenijela je agencija Reuters.

Samar je rekla da je nasilje nad ženama u porastu uslijed neposrednog odlaska međunarodnih snaga i humanitarnih radnika, a više slučajeva je prijavljeno od kako su žene postale svjesne svojih prava.

Bez kazni za ubistva

“Ubijanje žena u Afganistanu je lako. Ne postoji kazna”, rekla je Suraya Pakzad, koja vodi sigurne kuće u nekoliko provincija, prenosi Tanjug.

Većina koalicionih snaga trebalo bi da ode iz Afganistana do kraja 2014. godine.

U Afganistanu su talibani bili na vlasti do 2001. godine, kada su koalicione snage predvođene Sjedinjenim Američkim Državama svrgnule njihov režim.

Jedan od glavnih zadataka bio je vraćanje prava ženama, koje su pod talibanskim režimom nosile burke, kojima su bile prekrivene od glave do pete, nisu smjele bez pratnje da izađu iz kuće, a škole za djevojčice su bile zatvorene.

Izvor: Agencije