Karzai odgodio oslobađanje talibana

Afganistanski dužnosnici će početi s preispitivanjem slučajeva 88 talibanskih zatvorenika (EPA)

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai odgodio je oslobađanje 88 talibanskih boraca nakon protesta Sjedinjenih Američkih Država prema kojima bi talibani mogli nastaviti s borbom, objavili su dužnosnici.

Objava o planiranom oslobađanju talibana izazvala je bijes američkih vojnih zapovjednika i senatora, dok SAD pokušava uvjeriti afganistanskog predsjednika da potpiše sporazum o bilateralnoj sigurnosti, kojim se određuje prisustvo američkih vojnika u Afganistanu nakon povlačenja snaga NATO-a.

Preispitivanje slučajeva

“Primjenjujući nedavnu naredbu predsjednika, počeli smo preispitivati slučajeve 88 zatvorenika”, izjavio je Abdul Shokur Dadras, član komisije za reviziju.

“Predsjednik je također naredio agencijama za sigurnost i obavještavanje da provjere njihovu prošlost i njihove dosjee da budu sigurni da je pravda zadovoljena”.

Američki general Joseph Dunford, zapovjednik snaga NATO-a u Afganistanu, uložio je službenu žalbu protiv tog oslobađanja, navodeći da je u skladu sa sporazumom potpisanim prilikom predaje zatvora Bagrama afganistanskim vlastima.

Izvor: Agencije