Južni Sudan: Odgođeni izravni pregovori

U dosadašnjim borbama pobunjenika i Vladinih snaga u Južnom Sudanu ubijeno je oko 1.000 ljudi (Reuters)

Odgođen je početak izravnih pregovora između dvije sukobljene strane u Južnom Sudanu, predviđen za subotu, objavila su izaslanstva, čime je oslabjela nada u brzi prekid vatre u zemlji na rubu građanskog rata. 

Južnosudanski ministar informiranja Micheal Makuei, koji sudjeluje u pregovorima u Adis Abebi, i glasnogovornik izaslanstva pobunjenika Yohanis Musa Pouk, kazali su da se dvije strane neće susresti prije nego se utvrdi dnevni red pregovora. Ne zna se točno kad će se to ostvariti.

Pregovori su otvoreni u petak u glavnom gradu Etiopije, ali južnosudanski borci u prvo su se vrijeme susreli s predstavnicima zemalja u regiji.

Prave rasprave nisu počele

Etiopija je najavila početak izravnih pregovora između južnosudanske Vlade i pobunjenika za subotu.

Makuei je dodao da su se šefovi dvaju izaslanstava nakratko vidjeli u petak navečer, ali da prave rasprave nisu počele.

U dosadašnjim borbama pobunjenika i Vladinih snaga u Južnom Sudanu ubijeno je oko 1.000 osoba, a humanitarne organizacije kažu da su desetine tisuća civila u izbjeglištvu zbog najnovijih borbi.

Nasilje u Južnom Sudanu izbilo je 15. prosinca u prijestolnici Jubi nakon što je predsjednik Salva Kiir optužio bivšeg potpredsjednika Rieka Machara za pokušaj vojnog udara i brzo se raširilo, podijelivši državu od 10,8 milijuna stanovnika po pripadnosti plemenima Dinka i Nuer.

IGAD: Pozitivni iskoraci

Istovremeno, generalni tajnik Istočnoafričkog međuvladinog saveza za razvoj (IGAD) Mahbub Muallim izjavio je kako su zabilježeni pozitivni iskoraci u inicijativi IGAD-a da posreduje u pregovorima između vlasti Južnog Sudana i Machara, a koji bi u konačnici trebali donijeti rješenje južnosudanske krize.

“IGAD je pripremio poseban plan posredovanja u pregovorima o krizi u Južnom Sudanu. Radimo na približavanju stavova sukobljenih strana i zabilježili smo napredak u tim pregovorima”, kazao je Muallim u izjavi za Anadoliju.

Podsjetivši da je IGAD već pozvao sukobljene strane na prekid vatre, Muallim je istakao da je primirje najvažniji čin koji treba napraviti.

Izvor: Agencije