Fallujah u rukama Al-Kaide

Fallujah je pod kontrolom boraca Islamske države Irak i Levant, naveo je irački dužnosnik sigurnosti (EPA)
Fallujah je pod kontrolom boraca Islamske države Irak i Levant, naveo je irački dužnosnik sigurnosti (EPA)

Iračka vlada izgubila je kontrolu nad gradom Fallujah koji je trenutno u rukama boraca povezanih s Al-Kaidom, potvrdio je visoki dužnosnik sigurnosti provincije Anbar.

“Fallujah je pod kontrolom boraca Islamske države Irak i Levant (ISIL)”, kazao je isti dužnosnik, podsjećajući da je ISIL blizak Al-Kaidi. Dodao je, međutim, da su područja oko tog grada, 60 kilometara zapadno od Bagdada, i dalje u rukama lokalne policije.

Dan ranije je najmanje 32 civila i 71 borac Al-Kaide ubijen u novim sukobima te mreže i lokalnih plemena udruženih sa sigurnosnim snagama u pokrajini Anbaru, uporištu sunita koji su neprijateljski raspoloženi prema šiitskom premijeru Nouriju al-Malikiju, prenosi Hina.

Borci Islamske države Irak i Levant su već u četvrtak kontrolirali više sektora u Ramadiju (100 km zapadno od Bagdada) i u Falluji, koje su borci povezani sa Al-Kaidom proglasili “islamskom državom”.

Izbijanje sukoba

Sukobi su izbili u ponedjeljak u Ramadiju, nakon zatvaranja logora protuvladinih demonstranata koji je Vlada nazvala “uporištem Al-Kaide”. Nasilje se zatim proširilo na obližnji grad Fallujah. Pokrajina Anbar je već više od godinu dana središte pobune protiv premijera Malikija kojeg optužuju da je prigrabio vlast i da marginalizira sunite. Fallujah i Ramadi bili su središta pobune nakon američke invazije na Irak 2003.

Dvije godine nakon povlačenja posljednjih američkih vojnika u decembru 2011., Irak teško svladava pobunu koja je dobila zamah nakon izbijanja sukoba u susjednoj Siriji i zbog nezadovoljstva sunitske manjine.

Zatvaranje logora u Ramadiju potaknulo je sunitska plemena da ustanu protiv vlade a ISIL je “iskoristio taj val sunitskog nezadovoljstva”, rekao je analitičar Charles Lister iz instituta Brookings Doha za socioekonomska i geopolitička pitanja.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO