Blokada ceste zbog napada dronovima

Građani Pakistana ogorčeni su zbog američkih napada bespilotnim letjelicama na mete u njihovoj zemlji. Iako Washington tvrdi da su isključivi ciljevi talibani, u napadima bespilotnim letjelicama dosad je stradao i veliki broj civila.

Upravo zbog toga, Pakistanci su u blizini Peshawara blokirali glavnu rutu za dostavu snagama NATO-a u Afganistanu. Iako ta blokada zabrinjava i pakistansku Vladu, ne namjeravaju da prekinu protest, izvijestio je novinar Al Jazeere Imtiaz Tyab.

Ogorčeni Pakistanci su na cesti više od jednog mjeseca. Zaustavljaju svaki sumnjivi kamion, koji bi mogao da prevozi namirnice snagama NATO-a u Afganistanu.

Inayatullah Khan radi za Pokret za pravdu i na cesti je svaki dan otkad je počela blokada.

Trajna blokada

“Naši protesti nastavit će se, dok ne prestanu napadi bespilotnim letjelicama, jer je poginulo previše nevinih ljudi. Zato ovo traje. I nećemo prestati dok Amerikanci ne prekinu s napadima”, poručio je Khan.

Napadi bespilotnim letjelicama veoma su omraženi u Pakistanu.  Vlada rutinski osuđuje svaki napad kao kršenje nacionalnog suvereniteta. Ali, vjeruje se da je nekima dala i odobrenje. Šta god da je istina, premijer Nawaz Sharif ne podržava ove proteste.

“Dok Vlada uglavnom ćuti o ovoj blokadi, ona svakako izaziva brigu. Američki kongres nedavno je donio zakon, koji bi za Pakistan mogao da znači milijardu i po dolara pomoći u gotovini, ali zahtjeva držanje puteva za snabdijevanje otvorenim. Ako se zatvore putevi – prekinut će se i dotok novca”, izvijestio je Tyab.

Posljedice na posao

Ali, nije samo Vlada zabrinuta. Saeed Khan vodi restoran u kojem se hrane kamiondžije. Kaže da, otkad je počela blokada, jedva održava posao.

On je kazao: “Na cesti je ranije bilo mnogo kamiona. Sada nema nikog. A i oni koji prolaze, ne staju kako bi jeli. Ako se nastavi blokada NATO-a, morat ću zatvoriti restoran, jer ne mogu pokrivati troškove.”

Nisu sve rute za snabdijevanje blokirane. Put kroz istočni Balučistan je otvoren. NATO, također, može da prevozi robu kroz centralnu Aziju.

Ipak, ovo je najfrekventniji i najvažniji prelaz koji koriste snage NATO-a i kojim prevoze vojnu opremu iz Afganistana. Što je duže zatvoren, to će teže biti koalicionim partnerima da izvuku svoje snage iz te zemlje do roka, koji je naredne godine.

Izvor: Al Jazeera