Američki sud odobrio nastavak prisluškivanja

Ovom odlukom suda obuhvaćene su sve kompanije koje su bile uključene u ranije operacije prikupljanja podataka (Getty Images)

Američki Sud za protuobavještajni nadzor (FISC) odobrio je američkim obavještajnim službama još tri mjeseca prikupljanje podataka o telefonskim pozivima. 

Ured ravnatelja za državna obavještajna pitanja Jamesa Clappera je objavio da je ta odluka donesena, ne navodeći pojedinosti.

Jedan dužnosnik je rekao za Reuters da se radi o produženju na tri mjeseca te da se odnosi na cijeli program prikupljanja podataka, prenosi Hina.

Slučaj Snowden

Ranije su se ovakve odluke odnosile na pojedine telekomunikacijske tvrtke, ali dužnosnik kaže da su ovom odlukom Suda obuhvaćene sve kompanije koje su bile uključene u ranije operacije prikupljanja podataka.

Javnost je 2013. uzbunila objava bivšeg zaposlenika obavještajne službe Sjedinjenih Američkih Država Edwarda Snowdena da Nacionalna agencija za sigurnost (NSA) prikuplja podatke o milijunima telefonskih poziva unutar i izvan SAD-a.

FISC je savezni sud koji je osnovan 1978. radi nadzora prikupljanja podataka o mogućim stranim špijunima u SAD i od njega razne državne i obavještajne agencije, poput CIA-e, NSA ili FBI-ja, traže odobrenje za prisluškivanje i druge vrste nadzora.

Izvor: Agencije