‘Nezapamćen nivo nasilja’ u Banguiju

Meta napada su uglavnom muslimanski civili, koje optužuju da su podržavali bivšeg lidera Seleka Michela Djotodiju (AFP)

Glavni grad Centralnoafričke Republike Bangui izložen je “nezapamćenom nivou nasilja” – u posljednja tri dana ubijeno je najmanje 30 ljudi, upozorava Nadia Dibsi, glasnogovornica Crvenog križa u Banguiu.

Meta napada su uglavnom muslimanski civili, koje optužuju da su podržavali bivšeg lidera Seleka Michela Djotodiju, prenosi Tanjug.

On je u martu prošle godine srušio dotadašnju vladu, poslije čega su uslijedili mjeseci nasilja prema kršćanskoj većini, prenosi AP.

Nakon što je Djotodia nedavno svrgnut sa vlasti i mnogi njegovi ljudi napustili grad, lokalni muslimani su izloženi ubijanju i sakaćenju.

Gotovo 5.000 pripadnika afričkih mirovnih snaga i oko 1.600 francuskih vojnika pokušavaju održavati mir u CAR-u, koji je veličine Texasa.

Većina njih je u Banguiu, ali nasilje se širi i na udaljeni sjeverozapad zemlje.

Organizacije za ljudska prava apeliraju na mirovnjake da se rasporede i u sredinama gdje se razne milicije pregrupiraju i ponovo napadaju.

Grupiranje Seleka

Zabrinutost izazivaju stotine pobunjenika Seleka koji su napustili glavni grad u pratnji regionalnih mirovnjaka, a sada su se izgleda ponovo grupirali u vojnoj bazi u gradu Sibut, oko 180 kilometara od Banguia.

General Seleka Mahamat Bahr izjavio je da je Sibut od četrtak pod vlašću njegovih vojnika, koji su brojni, a raspolažu i većim brojem vozila.

Dok neki strahuju da bi bivši Djotodijini borci mogli pokrenuti novi državni udar iz Sibuta, general Bahr izjavljuje da oni žele sarađivati s novom, prelaznom vladom, koja je zamijenila njihovog lidera na čelu zemlje.

“Ukoliko nas prelazna vlada pozove, mogli bismo razmotriti našu ulogu”, istakao je Bahr.

Lokalni zvaničnici u Sibutu ističu kako bivši Djotodijini borci, koji su stigli u taj grad, ne govore ni francuski, ni songo – jezike u upotrebi u CAR-u.

Mnogi od Seleka boraca bili su plaćenici koji govore arapski, a došli su iz susjednog Čada ili Sudana.

Izvor: Agencije