Uniforme američkih olimpijaca moguća meta

Manje od dvije sedmice od početka Zimskih olimpijskih igara u Sočiju, u SAD-u se vodi debata o tome šta očekuje timove koji će predstavljati njihovu zemlju.

O uniformi američkog olimpijskog tima, kojom dominiraju crvena, bijela i plava boja, mnogo se priča od kada je predstavljena. Isticanje državnih simbola i boja brine State Department. Plaše se da bi sportisti mogli postati meta napada ako budu nosili uniforme izvan stadiona.

Ruski predsjednik Vladimir Putin obećao je da će Igre osiguravati 40.000 policajaca i pripadnika snaga sigurnosti.

Međutim, političari u Washingtonu zahtijevaju garancije. Američki obavještajci sarađuju s ruskim kolegama kako bi bili sigurni da nijedan sportista i posmatrač neće biti u opasnosti.

Sve više prijetnji

“Saradnja između Federalne službe sigurnosti [Rusije] i [američkog] Federalnog istražnog biroa poboljšava se u posljednjih godinu dana. Ali, uvijek može biti još bolja. Kao i naše kolege, tražimo načine da to postignemo”, izjavio je direktor FBI-ja James Comey.

Razlog je što ruska policija posljednjih sedmica upozorava na to da je prijetnji sve više. Pokrenuli su potragu za više “crnih udovica”, žena čiji je cilj osvetiti smrt svojih supruga samoubilačkim napadima, potencijalno u vrijeme održavanja ovog međunarodnog sportskog događaja.

Grupa poznata kao Vilajet Dagestan, iz nestabilne regije na sjeveru Kavkaza, također je zaprijetila napadima. Američki zvaničnici kažu da ih ne brine sigurnost na samim Igrama.

“U većoj opasnosti su slabije osigurane mete na širem području Sočija i u oblastima izvan grada”, kazao je Matthew Olsen, direktor američkog Centra za kontraterorizam.

Brodovi u Crnom moru

Sigurnost je pojačana prošlog mjeseca, nakon što je u samoubilačkim napadima na javni prevoz u Volgogradu, oko 700 kilometara od Sočija, ubijeno više od 30 osoba. Bilo je napada i oko 400 kilometara od Dagestana,  gdje se oružane borbe između pobunjenika i ruske vojske vode od raspada Sovjetskog saveza. Zbog toga pojedinci smatraju da su upozorenja na napade, kojih je u medijima sve više, pretjerana.

“Mislim da prijetnja ovim igrama, u kvalitativnom smislu, nije veća danas nego u trenutku kad je donesena odluka da one budu održane u Sočiju. Uz odgovarajuće sigurnosne mjere, opasnost na ovakvom događaju može biti spriječena”, smatra Robert Grenier, stručnjak za globalnu sigurnost.

“Ipak, State Department je izdao upozorenja onima koji planiraju putovati na ZOI u Sočiju. SAD će, također, poslati dva ratna broda u Crno more, kako bi zaštitili učesnike od potencijalne opasnosti, bilo to potrebno ili ne”, izvještava reporterka Al Jazeere Kimberly Halkett.

Izvor: Al Jazeera