Novi proces za stvaranje matičnih ćelija

Japanski naučnici tvrde da su razvili novi proces za produkciju matičnih ćelija. Za razliku od već postojećih metoda, ovaj proces mnogo je jednostavniji i brži.

Naučnici u Japanu tvrde kako matične ćelije mogu biti stvorene veoma brzo i to jednostavnim umakanjem krvnih ćelija u kiselinu.

Kroz seriju eksperimenata, pokazali su da, ako samo pola sata stoje potopljene u kiselini, ćelije životinjskog porijekla mogu biti pretvorene u matične. Naučnici su ih, zatim, ubrizgali u embrione miševa, tvrdeći kako se iz njih mogu razviti tkivo i organi.

Doktorica Haruko Obokata, iz japanskog Centra za razvojnu bilogiju Riken, naziva ih štapne ćelije.

Dan od pet godina

“Niko mi nije vjerovao kada sam im rekla šta sam pronašla. Jedno veče, ležeći u krevetu, rekla sam sebi da ću obustaviti cijeli eksperiment ako ne postignem rezultate naredni dan… Taj ‘naredni dan’ pretvorio se u pet godina”, rekla je ona.

Posljednje studije govore da je ovo istraživanje sada primjenjivo i na ljudsku krv. Naučnici pozdravljaju otkriće, jer se, kako kažu, već dugo bore samo s pokušajima.

Ako ovo zaista bude primjenjivo na ljudsko tkivo, to bi utjecalo na tehnologiju, koja bi bila jeftinija, brža i bezbjednija. Stvaranje matičnih ćelija, odgovarajućih za svakog pacijenta, omogućilo bi efikasnije liječenje.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Šta su, gdje se sve nalaze i kako se uzimaju matične ćelije? Koje su u regiji mogućnosti pohranjivanja krvi iz pupčane vrpce? Šta treba znati o procesu uzimanja, čuvanja i upotrebe matičnih ćelija? Kakav je značaj i princip liječenja ovim ćelijama? Posljednjih desetak godina pažnju naučne i šire javnosti zaokuplja pitanje matičnih ćelija. Predmet su, […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO