Rast tenzija u Bejrutu nakon napada

Tenzije rastu u glavnom gradu Libana, nakon što je u eksploziji automobila bombe u južnom dijelu grada, pod kontrolom Hezbollaha, poginulo šest, a ranjeno više od 60 osoba.

Dan nakon eksplozije, istražitelji pregledaju ruševine u naselju Haret Hreik u južnom Bejrutu. Taj dio grada najjače je uporište Hezbollaha i šiitskih muslimana.

Očevidac Dalal Fahs čekala je muža da se vrati sa posla kada se dogodila eksplozija.

“Tek što sam stigla do zgrade dogodila se eksplozija. Pala sam na pod. Kako sam čekala muža sa posla, čim se sve smirilo, počela sam da ga tražim. Nisam mogla da ga nađem. Nalazila sam dijelove tijela, saplitala sam se o njih”, rekla je Fahs.

Osuda napada

U centralnom dijelu Bejruta građani osuđuju napad.

Građanin Bejruta Khaled Kammoun je kazao: “Mora postojati nešto što će ovu situaciju da razriješi. Stranke ne učestvuju u sukobu, Hezbollah je povukao vojnike iz Sirije. Ni druga strana više direktno ne učestvuje u ratu u Siriji. Ovo mora nekako da se riješi”.

Bomba je eksplodirala u četvrtak oko 16 sati, pred kraj radnog vremena, kada su ulice u Haret Hreiku pune ljudi i automobila. Hezbollah je osudio napad koji je, kako tvrde, bio usmjeren na nedužne civile.

“Ovo što vidite, to je napad na civile. Ovo je dio grada u kojem nema nikakve vojske, ni političkih institucija, ovdje žive civili. Ovo mogu da razumijem samo kao napad na civile i protiv njih. Poruka je: uništiti sve miroljubivo i ono što pruža nadu. Nadali ste se sretnoj novoj godini, ovo je poklon, ovo ste zaslužili i dobili”, ocijenio je Bilal Farhat iz Hezbollaha.

Skori napad

Eksplozija se dogodila samo sedam dana nakon bombaškog napada u kojem je poginuo nekadašnji ministar finansija Mohammad Shatah i još šestoro drugih, a ranjeno 77 ljudi.

Ova dva napada kao i onaj bombaški na iransku ambasadu u Bejrutu, ugrožavaju sigurnost već duboko podijeljenog libanskog društva.

Suniti i Šiiti učestvuju u ratu u Siriji od njegovog početka. Hezbollah na strani režima predsjednika Assada, a Suniti na strani pobunjenika.

Osim toga, sa više od dva miliona sirijskih izbjeglica Libanu već duže vrijeme prijeti opasnost od prelijevanja rata iz Sirije na njegovu teritoriju.

Izvor: Al Jazeera


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada