NSA pravi računar za razbijanje većine šifri

Izrada računara je dio istraživačkog programa NSA-e, vrijednog 79,7 miliona američkih dolara, nazvanog 'Dospijevanje do teških meta' (Getty Images)

Američka Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) pokušava napraviti računar koji će moći „provaliti“ u najveći broj šifriranih programa, bez obzira na to da li su oni namijenjeni da zaštite špijunske programe drugih država ili bankovne račune građana.

Washington Post, pozivajući se na dokumenta odbjeglog obavještajca Edwarda Snowdena, prenosi kako NSA pokušava razviti takozvani „kvantni računar“, koji bi mogao biti korišten za „razbijanje“ šifriranih kodova za čuvanje osjetljivih informacija.

Razvijanje takvog računara, koji bi odjednom mogao obaviti nekoliko proračuna, moglo bi trajati godinama, prenosi Reuters pisanje američkog dnevnika.

List procjenjuje da bi takva moćna mašina, koja bi mogla otkriti zaštitu podataka građana, mogla imati posljedice na različite oblasti, poput medicine.

Izrada računara je dio istraživačkog programa NSA-e, vrijednog 79,7 miliona američkih dolara, nazvanog „Dospijevanje do teških meta“.

Stavovi sudova

Pojedine nevladine organizacije, također, pokušavaju razviti kvantne računare i za sada nije jasno da li program NSA-e zaostaje za tim pokušajima ili su znatno ispred njih.

Snowden je prošle godine objelodanio da je NSA, uz pomoć svog programa, prikupljala podatke telefonske i internetske komunikacije građana širom svijeta.

Američki federalni sudija je prošle sedmice zaključio da su ti podaci dobijeni na zakonit način, dok je drugi sudija doveo u sumnju ustavnost takvog programa.

O ovom pitanju će se najvjerovatnije u konačnom izjasniti i Vrhovni sud SAD-a.

Snowden je ranije optužen za špijunažu, a svoje utočiste je pronašao u Rusiji, čije vlasti su mu odobrile privremeni azil.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO