Borba za kontrolu u pokrajini Anbar

U dva grada u iračkoj pokrajini Anbar traju borbe vojske i naoružanih osoba. Počele su u ponedjeljak, kad su snage sigurnosti rastjerale osobe koje su protestirale protiv Vlade.

Vladine snage su, također, izvršile zračne napade.

U pokrajini Anbar, u srcu teritorije iračke sunitske manjine, Vlada gubi kontrolu. U Ramadiju se snage sigurnosti bore s borcima povezanim s Al-Kaidom. Hiljade sunitskih boraca zauzele su zgrade lokalnih vlasti, zaplijenile oružje i oslobodile zatvorenike.

Sve je to nasilan odgovor na ovosedmično vladino gušenje protesta. Vojni avioni vinuli su se u nebo u pokušaju da vrate kontrolu. Ministarstvo odbrane objavilo je snimke, za koje kaže da prikazuju zračne udare na položaje naoružane grupe, ne samo u Ramadiju, nego i u Faludži.

Grupa koja stoji iza porasta nasilja u ova dva grada zove se Islamska država Irak i Levant. Ona je jedna od glavnih frakcija koje se bore u Siriji, a vlada mišljenje da iskorištava bijes sunita.

‘Krajnji cilj’

Richard Barrett, bivši šef tima Ujedinjenih naroda za Al-Kaidu, rekao je: “Mislim da je njihov vjerojatni krajnji cilj da uspostave neprekinut planinski teritorij u zapadnom Iraku i istočnoj Siriji, a koji bi im služio kao neka vrsta baze.”

Tokom protekle godine je duboko ukorijenjeno sektaštvo u Iraku ponovno izašlo na vidjelo. Sunitsko stanovništvo optužuje Vladu koju vode šiiti da zanemaruje njihove interese. Premijer Nouri al-Maliki kaže da želi riješiti trenutni sukob, ali da neće pregovarati sa saveznicima Al-Kaide.

“Naša braća iz Anbara koja su spremna da istupe i s nama razgovaraju, konsultiraju se i raspravljaju su dobrodošla. Trebaju nam pravi sinovi Anbara, a ne oni koji tvrde da predstavljaju Anbar”, poručio je Maliki.

Maliki kaže da naoružane grupe samo povećavaju haos kako bi dodatno destabilizirali Irak pred izbore u aprilu. On će prije toga morati smiriti situaciju u Anbaru, ako želi pokazati da i dalje ima kontrolu nad zemljom.

Izvor: Al Jazeera