Turska vojska gađala konvoj ISIL-a u Siriji

Borci ISIL-a se od početka januara na sjeveru zemlje bore s drugim pobunjeničkim grupama (AP)

Turska vojska je u utorak navečer na sjeveru Sirije zapucala na konvoj vozila koja pripadaju Islamskoj državi u Iraku i na Levantu (ISIL), pobunjeničkoj grupi bliskoj Al-Kaidi, saopćio je u srijedu navečer glavni štab turske vojske.

“Dostavno vozilo, kamion i autobus u ISIL-ovu konvoju su uništeni”, dodaje turska vojska u saopćenju koje prenose turska glasila.

Ta operacija je izvedena pošto je na “dva vozila turske vojske zapucano sa graničnog prelaza Cobanbey”, istočno od turskog pograničnog grada Kilisa, dodao je glavni štab.

U izgredu niko nije stradao na turskoj strani, pišu turski mediji, prenoseći vojne izvore.

Prvi obračun s ISIL-om

Ovaj oružani izgred je prvi u kojem učestvuju Turska i borci ISIL-a, koji se od početka januara na sjeveru zemlje bori s drugim pobunjeničkim grupama koje se protive režimu u Damasku.

Turska vojska je krajem 2012. godine u više navrata bombardirala sjever sirijskog teritorija, kao odgovor na granatiranje turskih sela iz Sirije.

Sjedinjene Američke Države su odlučile u novembru prošle godine Turskoj ostaviti još godinu dana dvije američke baterije protivraketnog sistema Patriot, radi zaštite turske teritorije od moguće prijetnje iz susjedne Sirije, u kojoj se dešava građanski rat.

Ankara je zatražila od NATO-a da joj isporuči raketni kompleks Patriot kako bi se zaštitili od mogućeg zračnog napada iz Sirije.

Izvor: Agencije