Raskol u Tripoliju zbog sukoba u Siriji

U posljednjim borbama između sunita i alavita u libanskom gradu Tripoliju poginulo je devet ljudi.

Trenutno je mirno, ali nakon što su pojedine sunitske grupe sklopile savez s organizacijom Islamska država Irak i Levant, pitanje je trenutka kada će sukob dvije strane ponovno početi.

Novinar Al Jazeere Vladimir Bobetić donosi priču iz jedne ulice u Tripoliju, koja je postala linija razdvajanja.

Ulica Sirija u naselju Bab al-Tabbaneh je linija razdvajanja i glavno bojište između sunita, koji su protiv sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i alavita koji ga podržavaju. U sukobima milosti nema. Stradaju i civili. Najčešće od snajpera.

Mohamad Khalid je pokušavao izvući porodicu tokom jednog od okršaja. Pogodio ga je snajper, a on je ostao paraliziran.

‘Bez budućnosti’

“Ovdje nema budućnosti dok se svi ne budu složili da prestanu s borbama. Vidite mene… Trebala mi je fizikalna terapija. Možda sam i imao neku šansu da ne budem paraliziran, ali nisam mogao platiti liječenje. Imam djecu, moram platiti stanarinu, a ne mogu raditi. Nikoga nije briga”, ogorčen je Khalid.

Tenzije u gradu dodatno je podigla odluka jedne od sunitskih grupa da sklopi savez s organizacijom Islamska država Irak i Levant, koja je povezana s Al-Kaidom. Grupa, čiji je vođa Abu Sayyaf al-Ansari, pozvala je sunite da napuste libansku vojsku. Tvrdi da je pod kontrolom Hezbollaha i kršćana.

Seik Walid Taboush jedan je od sunitskih vođa u Tripoliju. Pokušava ublažiti napetosti.

“Protivimo se tome da suniti napuste armiju. To nije dobra ideja, jer je libanska armija – armija svih Libanaca. Ali, dok god ne budu priveli one koji napadaju i ubijaju nas na ulicama i u džamijama, ni mi nećemo predati one koji napadaju vojsku”, kaže on.

Mnogi mladi suniti, iako su daleko od punoljetstva, spremni su se priključiti grupama poput Al-Nusre i poginuti za, kako kažu, više ciljeve.

“Moj rođak je poginuo u Siriji. Oca mi je režim držao u zatvoru godinama. Nemam problem da odem u Siriju i da se borim protiv režima i nevjernika. Seik Taboush je bio uz nas i pomogao nam. Sada mi stojimo uz njega i borit ćemo se”, poručio je Mouman Ahmadi.

‘Krv za vođu’

“Spreman sam otići u Siriju. Moja krv pripada Seiku Zulaniju, vođi Al-Kaide u Siriji. On je taj koji govori u ime svih muslimana i brani sunite u Siriji. Ukoliko Al-Nusra dođe ovdje, bit ću prvi koji će se boriti s njima. Bit će mi čast da to uradim”, dodao je on.

Ovo o čemu ovi mladići govore Ahmad Diab već je ostvario. Poginuo je kao bombaš samoubica u napadu u sirijskom gradu Halepu. Porodica nije znala da ide u Siriju, ali ono što je učinio za njih je čin mučeništva u borbi protiv nepravde.

Njegov brat Mahmad je kazao: “Nismo znali šta će uraditi, jer prije odlaska nije komunicirao s nama. Znamo da je postao mučenik i šehid. On je moj brat i mučenik. Mi, muslimani, vjerujemo da Bog voli takve ljude i nadamo se da ćemo i mi ostali biti mučenici. Moj brat je na nebu.”

Libanska vojska raspoređena je u ulici Sirija. I sama je meta napada i sunita i alavita. Uprkos prisustvu vojske, stanovnici su na oprezu, a mnogi od njih, plašeći se novih sukoba, djecu ne šalju u školu.

“Ulica Sirija zadugo će ostati linija razdvajanja između sunita i alavita, bar dok traje rat u Siriji. U Tripoliju je danas mirno. Ali, to je varljiv mir, jer sukobi mogu da izbiju svakog trenutka”, izvijestio je Bobetić.

Izvor: Al Jazeera