Obama za zatvaranje Guantanama ove godine

Američki predsjednik se u svom jednosatnom govoru bavio uglavnom unutarnjopolitičkim temama (Reuters)
Američki predsjednik se u svom jednosatnom govoru bavio uglavnom unutarnjopolitičkim temama (Reuters)

Američki predsjednik Barack Obama održao je govor o stanju nacije, u kojemu je ponovno pozvao na zatvaranje vojnog zatvora u Guantanamu na Kubi.

„Ova godina mora biti godina u kojoj će Kongres ukinuti i posljednje prepreke za transfer zatvorenika i u kojoj ćemo zatvoriti zatvor u Guantanamu“, rekao je Obama, ali nije precizirao kako namjerava isprazniti Guantanamo od preostalih 155 zatvorenika.

Oni su zatočeni u tom zatvoru nakon napada na SAD 11. rujna 2001. godine i nalaze se tamo bez suđenja.

U govoru pred kongresnicima, senatorima, sucima Vrhovnog suda i drugim uglednim gostima u Predstavničkom domu američkog Kongresa najavio je kako će zaobići podijeljeni Kongres i sam djelovati kako bi se borio protiv sve većih nejednakosti u društvu i ojačao američku srednju klasu.

Govorio je i o donošenju niza predsjedničkih uredbi – što će vjerojatno dodatno zategnuti odnose između demokratskog predsjednika i republikanaca.

Premda su te Obamine najave relativno umjerene, one pokazuju njegovu sve veću frustraciju sporošću zakonodavnih reformi koje blokira republikanska većina u Predstavničkom domu.

„Želim sarađivati sa svima vama, ali Amerika ne stoji u mjestu, a neću ni ja stajati u mjestu. Stoga, gdje god i kad god budem mogao poduzeti korake bez zakonodavne vlasti ja ću to i učiniti”, rekao je Obama u svom redovitom godišnjem obraćanju Amerikancima.

Smanjiti socijalni jaz

Obamine najave uredbi uključuju povećanje plaća za federalne zaposlenike, stvaranje fonda za pomoć milijunima ljudi kako bi štedjeli za mirovinu, te planove za novu legislativu, kojom bi se povećala energetska učinkovitost teretnih vozila.

Obama je rekao da ga na djelovanje potiče sve veći jaz između bogatih i siromašnih, te činjenica da su se, dok burze snažno rastu, prosječne plaće jedva malo povećale.

„Nejednakost se povećala. Mobilnost prema gore se zaustavila. Gole činjenice kažu da čak i usred gospodarskog oporavka preveliki broj Amerikanaca radi više nego ikad da bi jedva preživio, a kamoli napredovao. Preveliki broj Amerikanaca uopće nema posao“, rekao je Obama.

Obamina strategija znači da će se američki predsjednik više fokusirati na manje ambiciozne inicijative, usmjerene prema smanjivanju nejednakosti u prihodima i stvaranju novih mogućnosti za srednju klasu, umjesto velikih zakonskih promjena, koje ionako ne može provesti zbog republikanske većine u Kongresu.

On je, ipak, ponovio svoj poziv Kongresu da s njim surađuje, te pozvao kongresnike da ga podrže u ubrzavanju pregovora o međunarodnim sporazumima o slobodnoj trgovini.

Obama je u govoru, također, branio svoju zdravstvenu reformu, te pozvao Amerikance da se prijave za zdravstveno osiguranje do krajnjeg roka, koji istječe 31. ožujka.

„Ne očekujem da ću uvjeriti svoje republikanske prijatelje u vrijednost ovog zakona, ali znam da Amerikanci ne žele ponovno voditi stare bitke“, rekao je govoreći o svom ključnom zakonu u zdravstvenom osiguranju, koji je potpisao 2010. godine.

Protiv sankcija Iranu

Tri godine prije kraja svog drugog i posljednjeg mandata u Bijeloj kući Obama je ponovno strastveno govorio o potrebi da se svijet bori protiv globalnog zagrijavanja.

„Klimatske promjene su činjenica“, ponovio je Obama.

Govoreći o odnosima s Iranom, Obama je rekao da će se predsjedničkim vetom usprotiviti bilo kakvom uvođenju novih sankcija protiv Teherana dok traju međunarodni pregovori o postizanju sveobuhvatnog sporazuma o nuklearnim ambicijama Irana.

„Sankcije koje smo ranije donijeli omogućile su pregovore. Međutim, dopustite mi da jasno kažem – ako mi Kongres pošalje novi zakon o sankcijama koje bi mogle ugroziti te pregovore, ja ću uložiti veto“, rekao je.

„Zbog naše nacionalne sigurnosti moramo dati diplomaciji šansu da uspije“, kazao je Obama, dodajući da „židovska država zna da će uvijek imati Ameriku na svojoj strani“, kako bi umirio strahovanja Izraela zbog njegove politike prema Iranu.

Američki predsjednik se u svom jednosatnom govoru bavio uglavnom unutarnjopolitičkim temama, dok se pokušava oporaviti od teške pete godine na vlasti u kojoj njegovi zakoni o imigraciji i kontroli oružja nisu prošli u Kongresu, u kojoj je zdravstvena reforma suočena s brojnim poteškoćama i u kojoj je izostao jasan američki odgovor na međunarodne krize poput rata u Siriji.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO