‘Mali korak naprijed’ u pregovorima o Siriji

Izaslanstvo sirijskog režima pristalo je razgovarati s predstavnicima opozrbe o dokumentu usvojenom na pregovorima nazvanim “Ženeva 1”, koji predviđa formiranje prijelazne vlade u Siriji.

Pritom su izrazili punu spremnost da “stavak po stavak” razgovaraju o dokumentu koji su usvojile SAD, Rusija i druge velike sile u lipnju 2012. godine, čime je napokon načinjen pomak u pregovorima koji se vode u Ženevi, prenijela je agencija Reuters.

“Prvi puta govorimo o prijelaznim upravljačkim tijelima”, rekao je glasnogovornik oporbe Louay Safi, čime je, nakon četiri dana pregovora sukobljenih strana u sirijskom konfliktu, učinjen “pozitivan korak naprijed”.

Potvrđeno je kako postoje neslaganja o tome kada razgovarati o prijelaznom rukovodećem tijelu – na kraju ili na početku pregovora.

I sirijska državna televizija potvrdila je kako je Vladino izaslanstvo pokazalo “punu spremnost” razgovarati o prijelaznoj vladi.

Osuda Washingtona

Razgovori su prethodnog dana prekinuti, jer je Assadovo izaslanstvo zatražilo da sudionici mirovne konferencije usvoje dokument u kojem se osuđuje Washington zbog pružanja podrške pobunjenicima u Siriji.

Međunarodni posrednik Ujedinjenih naroda za Siriju Lakhdar Brahimi otkazao je potom razgovore zakazane za utorak popodne i zakazao ih za srijedu ujutro, potvrdivši novinarima kako nitko nije napustio mirovne pregovore te da očekuje kako će do pomaka ipak doći, pogotovo kada je reč o humanitarnoj pomoći stanovništvu u opkoljenom gradu Homs.

Izvor u izaslanstvu sirijske oporbe potvrdio je kako Brahimi u utorak zatražio od Assadovih ljudi da predstave svoju agendu i viziju pregovora poznatih kao “Ženeva 1” iz 2012. godine, kojima se predviđa stvaranje prijelazne vlade, a kasnije i organiziranje izbora.

Brahimi je u srijedu navačer izjavio da ne očekuje da će se “išta konkretno” postići nakon prvog kruga pregovora o Siriji, koji trebaju završiti u petak.

Rekao je da nije razočaran i da se “led polako lomi”.

Također je kazao da UN i sirijska Vlada i dalje vode pregovore o pristupu konvoja humanitarne pomoći opkoljenom gradu Homs.
Ideja za prijelazni proces pokazala se kao kamen spoticanja na mirovnim pregovorima u Ženevi.

Veliki raskorak

Brahimi je rekao novinarima da su obje strane u velikom raskoraku, ali da postoji volja za nastavkom pregovora.

Izrazio je nadu da će Rusija i SAD iskoristiti svoj utjecaj kako bi se premostile razlike.

Vremenski okvir za održavanje druge faze pregovora bit će odlučen u petak.

Brahimi je kazao da se nada kako će drugi krug pregovora biti “više struktuiran i produktivniji”.

Sirija je sa svoje teritorije uklonila samo pet posto najopasnijeg kemijskog oružja, priopćili su u srijedu izvori bliski Međunarodnoj organizaciji za zabranu kemijskog oružja.

Kemikalije iz Sirije iznesene su u dva navrata, 7. i 27. siječnja, iz luke Latakija da bi bile uništene u moru.

“To predstavlja nešto manje od pet posto kemijskog oružja koje je trebalo biti uklonjeno iz Sirije do 31. prosinca”, izjavio je za AFP izvor blizak OPCW-u.

Sporo uništavanje kemijskog oružja

Prema planu za uništavanje kemijskog oružja, Sirija je trebala do tog datuma iz zemlje ukloniti oko 700 tona najopasnijih kemijskih supstanci.

Sirija bi, prema ovom planu, koji je odobren u UN-u, trebala do 5. Veljače ukloniti dodatnih oko 500 tona kemijskih supstanci svrstanih u drugu kategoriju.

“Gotovo je izvjesno da ni ovaj datum neće biti ispoštovan”, izjavio je neimenovani izvor.

Oko 120 tona izopropanola trebalo bi biti uništeno u Siriji do 1. ožujka.

OPCW je 8. siječnja upozorio Siriju da mora pojačati napore da bi kemijsko oružje bilo izneseno sa njezine teritorije.

Sirijski konflikt traje od ožujka 2011. godine, a u njemu je, prema procjenama UN-a, poginulo najmanje 100.000 ljudi, dok je njih najmanje četiri milijuna izbjeglo iz zemlje.

Izvor: Agencije


Povezane

Posrednik UN-a za Siriju očekuje da će pregovori zakazani za srijedu ujutro donijeti bolje rezultate od dosadašnjih.

28 Jan 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO