Kravčuk: Ukrajina je na rubu građanskog rata

Nekadašnji ukrajinski predsjednik Leonid Kravčuk naglasio je pred Parlamentom u srijedu da se zemlja našla “na rubu građanskog rata”, pozivajući zastupnike da učine sve za izlaz iz krize.

“Čitav svijet shvaća i Ukrajina shvata da se zemlja nalazi na rubu građanskog rata”, kazao je Kravčuk, prvi predsjednik nezavisne Ukrajine, od 1991. do 1994. godine, pozivajući zastupnike da pronađu “plan rješenja sukoba”, prenosi Hina.

“To je revolucija. To je dramatična situacija i moramo djelovati s najvećom odgovornošću”, rekao je.

Za svoj govor na početku sjednice Parlamenta je dobio ovacije parlamentaraca.

Sjednici su prisustvovala još dvojica bivših predsjednika, Leonid Kučma i Viktor Juščenko.

Biden Janukoviču: Istraži nove mogućnosti

Američki potpredsjednik Joe Biden razgovarao je s ukrajinskim predsjednikom Viktorom Janukovičem o krizi u njegovoj državi te ga je pozvao da istraži nove mogućnosti kako bi postigao kompromis s opozicijom, objavila je Bijela kuća.

U telefonskom razgovoru, do kojeg je došlo na Janukovičevu inicijativu, Biden je pozdravio najnoviji potez ukrajinskog Parlamenta, koji je ukinuo sporni zakon protiv demonstracija, prihvaćen prije dvije sedmice.

Biden je pozvao Janukoviča da razmotri i druge mjere kako bi se okončala politička kriza u Ukrajini.

“Te mjere uključuju zakon o amnestiji demonstranata te uspostavu nove vlade, koja bi mogla postići političko jedinstvo, dobiti povjerenje ukrajinskog naroda te usmjeriti Ukrajinu prema Evropi jačanjem demokratskih institucija i poduzimanjem ekonomskih reformi neophodnih za postizanje blagostanja”, navela je Bijela kuća.

Deeskalacija tenzija

Predsjedavajući OSCE-a, šef švicarske diplomatije Didier Burkhalter, pozdravio je razvoj situacije u Ukrajini i apelirao na sve strane da ostanu angažirane u političkom dijalogu.

“Pozdravljam korake poduzete u utorak, kao što je stavljanje van snage izmjene zakona”, naglasio je on u saopćenju.

Burkhalter je izrazio nadu da će ti koraci pomoći deeskalaciji tenzija i Ukrajinu dovesti bliže miroljubivom rješenju aktuelne krize demokratskim sredstvima.

Apelirao je, također, na sve strane da ostanu angažirane u potrazi za potrebnim kompromisima kroz širok politički dijalog.

EP apelira na rješenje krize

Švicarski diplomata je pozvao sve da se suzdrže od nasilja i mjera koje bi mogle voditi ka daljoj eskalaciji i državu uvesti u dublju krizu.

Evropski parlament pozdravio je odluku vlasti Ukrajine da ponište zakone koje je Parlament usvojio 16. januara, izrazivši nadu da će se sada situacija u Ukrajini popraviti, izjavio je u srijedu predsjednik EP-a Martin Schulz.

Obraćajući se poslanicima na zimskom zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, on je rekao da Evropljani trebaju spriječiti eskalaciju nasilja u Ukrajini i tragaju za načinima da se situacija smiri.

“U tom smislu, poslanici pozdravljaju rezolucije EP-a kao važan korak u cilju poboljšanja situacije”, kazao je Schulz, dodajući da će evropski poslanici nastaviti održavati kontakte sa svojim kolegama u Kijevu.

On je rekao da EP smatra da se rješenje situacije u Ukrajini ne može naći upotrebom sile i da je jedini ispravan put dijalog.

Upozorenje iz Rusije

U međuvremenu je Federalno vijeće, odnosno gornje krilo ruskog Parlamenta, pozvalo zemlje Zapada da se ne miješaju u unutrašnje poslove Ukrajine, javlja Anadolija.

“Vijeće poziva na to da se niko ne miješa u unutrašnje poslove Ukrajine, koja je suverena država”, navodi se u njihovom saopćenju.
Ruski parlamentarci su iskazali zabrinutost zbog situacije u Ukrajini te poručili da protesti koji se odvijaju u ovoj zemlji nisu mirni protesti.

Oni smatraju da politička kriza u Ukrajini prijeti cjelovitosti države.

“Federalno vijeće smatra da će ukrajinski narod i predsjednik države pronaći pravi put za uspostavljanje reda i mira u zemlji”, navodi se u saopćenju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak nije krio nezadovoljstvo zbog ostavke ukrajinskog premijera Mykole Azarova.

Ipak, on je na konferenciji za novinare nakon samita Evropska unija – Rusija, kazao da Ukrajini ne treba posrednik za rješavanje političke krize te da će se problemi Ukrajine povećati zajedno s brojem posrednika, ukoliko bi došlo do toga.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO