Egipatski sud odbio žalbu Petera Grestea

Sud u Kairu odbio je žalbu Al Jazeerinog reportera Petera Grestea na pritvor bez optužnice.

Dopisnik Al Jazeere Peter Greste i producenti Baher Mohamed i Mohammed Fahmy zatvoreni su od 29. decembra.

Optuženi su za širenje laži štetnih po državnu sigurnost i pridruživanje terorističkoj organizaciji, što Al Jazeera apsolutno negira, ali zvanična optužnica protiv njih nije podignuta.

Dva novinara sa kanala Al Jazeera Arabic i Al Jazeera Mubasher Misr, Abdullah al-Shami i Mohamed Bader su, također, u egipatskom zatvoru mjesecima.

Ranije u srijedu, Al Jazeera English, čiji je Greste dopisnik, održala je konferenciju za novinare u Londonu i pozvala egipatske vlasti da odmah oslobode pet novinara.

Na konferenciji su se okupile i kolege iz drugih redakcija kao i članovi porodice Al Jazeerinog tima u pritvoru. Govornici s BBC-ja, Sky Newsa i britanskog Daily Telegrapha pozvali su na njihovo oslobađanje.

Svi su izrazili zabrinutost zbog onoga što ovi slučajevi govore o privremenoj vladi u Egiptu i njenoj obavezi prema slobodi medija.

“Za veliku naciju poput Egipta sramota je da tretira ljude koji rade svoj posao kao novinari, posao koji je etički, pristojan, potreban svim pristojnim društvima”, istakao je Peter Oborne, novinar Daily Telegrapha.

BBC je na konferenciji predstavljao Jonathan Baker, dok je Sam Kiley govorio u ime Sky Newsa.

Američki senator John McCain je prošle sedmice otvoreno osudio zatvaranje Al Jazeerinih novinara, rekavši da se radi o jasnom kršenju slobode medija.

AI osudio zatvaranje novinara 

Generalni sekretar organizacije Amnesty International osudio je Egipat zbog zatvaranja Al Jazeerinih novinara, nazvavši to dijelom šireg gušenja slobode govora u zemlji.

U intervjuu za Al Jazeeru Salil Shetty je rekao da međunarodna zajednica mora pojačati pritisak na egipatsku Vladu kako bi se situacija riješila.

“Nažalost, ono što se desilo sa Al Jazeerinim novinarima je dio šireg pokušaja da se suzbije sloboda izražavanja, te zbog toga dižemo svoj glas”, kazao je Shetty, govoreći o naporima ove organizacije da podigne svijest o tom problemu.

Dok za uspjeh treba vremena, dodao je, “mislim da je apsolutno ispravno da pojačamo pritisak”.

“Ako nemate slobodu medija, nemate slobodu izražavanja, a onda ne možete imati ni funkcionalno demokratsko društvo.”

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO