Janukovič prihvatio ostavku premijera

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič prihvatio je u utorak ostavku premijera Mikole Azarova i Vlade, koja će nastaviti obavljati svoje dužnosti do formiranja nove vlade, objavio je Janukovičev ured.

“Prihvatam ostavku Mikole Azarova i samim tim i ostavku čitave ukrajinske Vlade”, navodi se u ukazu objavljenom na internetskoj stranici Predsjedništva Ukrajine, prenosi Hina.

Azarov je objavio da je podnio ostavku u cilju lakšeg rješavanja političke krize u zemlji, koja traje već dva mjeseca.

“Odlučio sam zatražiti od predsjednika da prihvati moju ostavku na mjesto premijera, kako bi stvorio dodatne uvjete za politički kompromis i mirno rješenje sukoba”, napisao je Azarov u saopćenju objavljenom na stranici Vlade.

“Danas je najvažnije zaštititi jedinstvo i cjelovitost Ukrajine. To je važnije od bilo kakve osobne ambicije”, dodao je Azarov.

Ostavka Vlade

Prema ukrajinskom Ustavu, ostavka premijera predstavlja ostavku cijele Vlade.

Poslanici ukrajinskog Parlamenta izglasali su ranije u utorak ukidanje zakona kojim su od prošlog ponedjeljka zabranjena masovna okupljanja demonstranata, poslije čega su dvomjesečne mirne demonstracije eskalirale u sukobe građana i policije.

Putin: Zajam ostaje

Ruski predsjednik Vladimir Putin izajvio je u utorak kako će Rusija ispuniti obavezu o velikom zajmu Ukrajini bez obzira na to koja vlada bude sjedila u Kijevu.
Rusija je obećala posuditi Ukrajini 15 milijarda dolara i smanjiti cijenu plina, što je dogovoreno s Vladom premijera Azarova, koji je u utorak podnio ostavku, a prihvatio je predsjednik Janukovič.
“Pitate hoćemo li ponovno razmotriti svoje ugovore o zajmu i o energetskom sektoru Ako opozicija preuzme vlast…?”, rekao je Putin u Briselu, na konferenciji za novinare poslije razgovora s čelnicima Evropske unije.
“Nećemo”, odgovorio je.
Zajam je namijenjen “pomoći ukrajinskome narodu, ne vladi. Narod, obični ljudi, oni trpe”, kazao je Putin.

Zakon je ukinut glasovima 361 poslanika, dok su zabilježena samo dva glasa “protiv”, što znači da više ne važe drakonske mjere kojima je predviđeno krivično gonjenje učesnika u antivladinim protestima, prenijele su agencije.

Stavljanje van snage kontroverznog zakona, kao i ostavka premijera Azarova, trebali bi doprinijeti smanjenju tenzija i pronalaženju načina za mirno prevazilaženje krize.

‘Korak ka pobjedi’

Bivši svjetski bokserski prvak i jedan od vođa ukrajinske opozicije Vitalij Kličko rekao je kako je odluka Azarova da ponudi ostavku “jedan korak ka pobjedi”, javljaju ruski mediji.

“Pitanja ostavke i odgovornosti Vlade su na današnjem dnevnom redu. Uvjeren sam da ova najava nije slučajna. On zna da će učiniti sve da spasi obraz”, rekao je Kličko, vođa partije UDAR, te dodao kako opozicija mjesecima govori da je ono što se dešava na ulicama rezultat politike aktuelne Vlade.

“Ovo nije pobjeda, već korak ka pobjedi”, kazao je Kličko.

Arsenij Jacenjuk, vođa druge opozicione partije Batkivščina, rekao je da nema namjeru prihvatiti mjesto premijera.

Povodom ostavke Azarova oglasio se šef njemačke diplomatije Frank-Walter Steinmaier, koji je ocijenio da “ostavkom premijera ukrajinska Vlada opoziciji šalje signal koji će dovesti do daljih razgovora”.

Kreditna sposobnost CCC+

Američka bonitetna agencija Standard & Poor's objavila je u utorak da je ocjenu kreditne sposobnosti Ukrajine snizila sa B- na CCC+, zbog političke nestabilnosti koja vlada u toj zemlji.
“Politička nestabilnost u Ukrajini naglo se pogoršala”, ističe S&P u saopćenju, obrazlažući svoju odluku.
“Prema našim kriterijima, Ukrajina se sada smatra zemljom čije je civilno društvo u krajnjoj opasnosti, a političke institucije oslabljene”, dodaje se u saopćenju.

“Ostavka premijera mogla bi biti prvi korak u potrazi za političkim kompromisom”, istakao je Steinmaier.

Bidenova poruka

Američki potpredsjednik Joe Biden pozvao je ukrajinskog predsjednika da od Vlade traži da ne proglašava vanredno stanje te da se, zajedno s opozicijom, nađe mirno rješenje situacije u ovoj evropskoj državi, u kojoj već dva mjeseca traju nemiri.

“Biden je naglasio da Sjedinjene Američke Države osuđuju upotrebu nasilja od bilo koje strane te upozorio na to da bi proglašenje vanrednog stanja ili donošenje druge oštre mjere sigurnosti dodatno rasplamsalo situaciju i zatvorilo prostor mirnom rješenju”, saopćila je Bijela kuća.

Ističući da nije preostalo vremena za gubljenje, Biden je pozvao Janukoviča da povuče interventnu policiju te da, zajedno s opozicijom, poduzme hitne mjere kako bi se smirile napetosti između demonstranata i Vlade.

Protesti u Ukrajini počeli su krajem novembra, nakon što je Janukovič, radi jačanja veza s Rusijom, odbio potpisati sporazum o pridruživanju s Evropskom unijom, a dodatno su ojačali nakon donošenja zakona protiv demonstracija 16. decembra.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO