Agencije sakupljale podatke uz pomoć igrica

Podaci o pozivima i geografskim markerima u aplikacijama sakupljani čak i preko igrica poput Angry Birds (AP)
Podaci o pozivima i geografskim markerima u aplikacijama sakupljani čak i preko igrica poput Angry Birds (AP)

Britanske i američke obavještajne službe sakupljale su podatke korisnika i preko aplikacija za pametne telefone (smartphone), tvrde američki mediji.

Pozivajući se na nove dokumente Edwarda Snowdena, New York Times navodi kako su američka Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) i britanski Vladin centar za komunikacije od 2007. godine, uz pomoć desetina aplikacija, uspjeli pokupiti informacije iz adresara telefona.

Sakupili su spiskove „prijatelja“ korisnika društvenih mreža, podatke o pozivima i geografskim markerima u aplikacijama za mobilni telefon za pristup Facebooku, Twitteru, pa čak i preko igrica poput Angry Birds i servisa Google Maps.

Bivši saradnik američkih obavještajnih službi Snowden, u intervjuu za njemački televizijski kanal ARD, nedavno je otkrio da se Amerikanci bave i ekonomskom špijunažom.

„Ako, recimo, kompanija Siemens ima informaciju koja nije povezana sa pitanjima nacionalne sigurnosti, ali koju Amerikanci mogu koristiti u svoje nacionalne interese, oni će je iskoristiti“, rekao je Snowden.

On tvrdi da je sve informacije koje je posjedovao predao novinarima i da više ne može utjecati na objavljivanje povjerljivih informacija u medijima.

Dogovor s kompanijama

Američka Vlada i velike američke tehnološke kompanije postigle su dogovor koji će firmama omogućiti da objave više detalja o sudskim nalozima o prikupljanju podataka, saopćilo je američko Ministarstvo pravde.

Dogovor je zabilježen u američkom Sudu nadležnom za inostrani obavještajni nadzor.

Riječ je vjerojatno o odgovoru na zahtjeve kompanija poput Googlea i Microsofta, koje su tražile više slobode u otkrivanju podataka o sudskim nalozima, proizlazi iz dokumenata koje je objavilo Ministarstvo, prenosi Hina.

Vlada je, pak, sve donedavno odgovarala da bi zahtjevi firmi mogli biti u koliziji s istragama vezanim uz nacionalnu sigurnost.

Ministarstvo pravde izvijestilo je da se radi o dogovoru s firmama Google, Microsoft, Yahoo, Facebook i LinkedIn.

Očekuje se da će se nakon očitovanja Suda i druge tehnološke kompanije priključiti dogovoru.

Kompanije će, prema dogovoru, morati pričekati šest mjeseci prije nego objave podatke o zahtjevima za obavještajno prikupljanje podataka.

Izvor: Agencije


Povezane

Savjetodavni panel Vlade SAD-a smatra da prikupljanje podataka o telefonskim razgovorima treba prekinuti jer krši slobode i minimalno doprinosi zaštiti od terorizma.

23 Jan 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO