Kijev: Povlači se zakon o zabrani protesta

Ukrajinska opozicija i predsjednik postigli su dogovor da se povuku neki zakoni protiv antivladinih demonstracija.

Janukovič je pristao da povuče zakon o zabrani protesta koji je pokrenuo nerede, objavljeno je na stranici ukrajinske Vlade. 

Vlada se obavezala da će povući zakon kojim se zabranjuju demonstracije. Istovremeno, jedan od lidera opozicije Arsenij Jacenjuk i zvanično je odbio ponudu predsjednika da zauzme premijersko mjesto.

Nakon sinoćnjih nereda, danas i večeras je bilo mirno a sutra vanredno zasjeda parlament.

Ukrajinski antivladini demonstranti napustili su zgradu Ministarstva pravde koju su prethodno okupirali, javlja Al Jazeerin reporter Ivan Čorkalo.

Ministrica pravde Olena Lukaš upozorila je demonstrante jutros da će, ukoliko ne odu, ona zatražiti uvođenje vanrednog stanja.

“Bit ću prisiljena od ukrajinskog predsjednika tražiti da zaustavi pregovore ako se zgrada ne oslobodi i ako se ne pokuša pregovorima doći do mirnog rješenja sukoba“, ranije je kazala ministrica, koja učestvuje u pregovorima između opozicije i predsjednika Viktora Janukoviča.

U razgovoru za državnu televiziju je, također, rekla da će od ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost tražiti da “razmotri uvođenje vanrednog stanja“.

Više desetina demonstranata zauzelo je u nedjelju navečer zgradu Ministarstva pravde u centru Kijeva, a na jugoistoku Ukrajine policija je rastjerala više hiljada osoba koje su htjele zauzeti zgradu Uprave u Zaporožju, javlja agencija AFP.

Niko od predstavnika snaga sigurnosti nije čuvao zgradu Ministarstva, koja se nalazi nedaleko od mjesta u Kijevu na kojem su se utaborili protivnici predsjednika Janukoviča, koji su odmah počeli dizati barikade oko zgrade, služeći se kontejnerima za smeće i vrećama punim snijega.

Palice i zaglušujuće bombe

Jedan maskirani aktivista, koji je htio ostati anoniman, rekao je da su ondje zatekli tek tri čuvara koji nisu pružali otpor. Rekao je da je Ministarstvo pravde u rukama demonstranata i upozorio na to da njegovi zaposlenici u ponedjeljak neće moći raditi.

Stanje u pokrajinama bilo je napeto u nedjelju, jer su demonstranti, nezadovoljni odbijanjem vlasti da prihvati njihove zahtjeve, pokušali zauzeti javne zgrade, što je ponegdje bilo praćeno sukobima sa specijalnom policijom.

Ukrajinska policija je u nedjelju rastjerala više hiljada demonstranata koji su htjeli zauzeti zgradu Uprave pokrajine Zaporožje na jugoistoku države, prenose lokalni mediji.

Novinari su s mjesta događaja javljali o povrijeđenima, budući da se policija koristila palicama i zaglušujućim bombama.

„Zahvaljujući provedenim mjerama, pokušaj upada učesnika protesta nije uspio“, ističe se u saopćenju lokalnog ureda Ministarstva unutrašnjih poslova.

Gotovo 600 pripadnika specijalnih snaga interveniralo je protiv 3.000 demonstranata koji su pokušali ući u zgradu Uprave, dodaje isti izvor. Vodi se istraga, a demonstranti mogu dobiti kaznu do šest godina zatvora.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO