Erekat: Netanyahu protiv države Palestinaca

Saeb Erekat je rekao kako Palestinci smatraju američku objavu ništavnom i nevažećom (Reuters)

Izjave izraelskog premijera Benjamina Netanyahua na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) jasno pokazuju kako je on protiv uspostavljanja palestinske države, kazao je šef pregovaračkog tima Palestinaca Saeb Erekat, prenosi agencija AFP.

„Ko kaže kako želi da naseljenici ostanu, zapravo, govori kako ne želi uspostavljanje palestinske države“, izjavio je Erekat, a njegove stavove je u ponedjeljak objavio palestinski dnevni list Al-Ayyam.

On je reagirao na Netanyahuove izjave na prošlosedmičnoj sesiji WEF-a u švicarskom Davosu, gdje je šef Vlade Izraela kazao kako neće iseliti jevrejska naselja napravljena na okupiranoj zemlji koju Palestinci žele unutar njihove buduće države.

Dvodržavno rješenje

Netanyahu je javno podržao dvodržavno rješenje tokom pregovora pod patronatom Sjedinjenih Američkih Država, a koji, u dijelu konačnog mirovnog dogovora, predviđaju stvaranje palestinske države.

Međutim, premijer je na brifingu u Davosu sa izraelskim novinarima kazao:

„Rekao sam prije, reći ću i sada: Ne namjeravam ukloniti bilo koje naselje, ne namjeravam raseliti niti jednog Izraelca.“

Izraelska naselja, koja su nelegalna po međunarodnom pravu, ključna su tačka neslaganja, koja sprečava bilo kakav ozbiljniji napredak pregovora.

Neki izraelski mediji navode kako je Netanyahu odgovarao na pitanje koje se specifično odnosilo na Jordansku dolinu, dio okupirane Zapadne obale na granici sa Jordanom.

Vojno prisustvo

Izrael ne odustaje od održavanja dugoročnog vojnog prisustva u ovoj dolini kao osiguranja Izraela, dok Palestinci žele da na to područje dođu međunarodne sigurnosne snage koje bi tu radile na njihovoj sigurnosti.

Ljutiti izraelski tvrdolinijaši povezali su u ponedjeljak Netanyahuove komentare sa izvještajem jedne međunarodne agencije da premijer razmatra ideju da buduća palestinska država iznajmljuje trenutna naselja Izraelcima.

„Mi ne ostavljamo naseljenike iza neprijateljskih linija“, kazao je zamjenik ministra odbrane Danny Danon, inače član Netanyahuove stranke Likud.

Izvor: Agencije