Druga strana života u objektivu Palestinke

Fotoreporterka Tanya Habjouqa ima mnogo iskustva s fotografiranjem palestinske borbe. Njen najnoviji rad bavi se načinima kako se oni nose sa stvarnošću.

Tanyine fotografije potiču na razmišljanje, a na Bliskom istoku izazivaju kontroverze. Naoružana kamerom Tanya Habjouqa snimala je transvestite, ali i žene sirijskih pobunjeničkih boraca. Mi smo je posjetili u Istočnom Jerusalemu i razgovarali o najnovijim fotografijama.

“Nikad ne znate kad će se nešto apsurdno, smiješno ili čak zabavno – sa stajališta crnog humora – ili, pak, zloslutno, dogoditi ovdje”, kaže Tanya.

Kolektiv fotografkinja

Među njenim fotografijama su mlade sportašice koje treniraju bacanje koplja pored izraelskog zida razdvajanja, prva žena surferica u Gazi, žena s buketom koja ide kroz tamni tunel iz Gaze u Egipat na vjenčanje, dječak koji pliva u izraelskom parku na okupiranoj Zapadnoj Obali i proizvođači namještaja, koji, također pored zida, čekaju kupce.

“Jednostavno su sjedili tamo pored ceste u blizini zida i pušili nargilu i ja sam pomislila: evo nečega ovdje”, dodaje ona.

Tanya pripada kolektivu žena fotografkinja iz Iraka, Jemena, Egipta, Irana i Jordana po imenu Rawiya.

Njihov cilj je protresti stereotipe koji su utisnuti u ovu regiju, na žene, ali i muškarce.

Da bi to postigla Tanya traži neobične trenutke, koji odražavaju prilagodljivost njenih subjekata.

“Ljudi općenito pronalaze načine da se oslobode stresa kroz humor”, rekla je ona.

Suptilan i sarkastičan kontekst

No, ona kaže da njen rad nikad ne banalizira, već da je u svakoj fotografiji prisutan politički kontekst, “ali je suptilan i sarkastičan”. Kaže da obraća pažnju na očekivanja različitih gledalaca.

“Sebe ne smatram uspješnom u bilo kojoj od priča koje radim ako ne osvojim kako zapadnu, tako i publiku u mjestu gdje snimam”, zaključuje Tanya.

Zbog tog su izazova Tanya Habjouqa i njene sestre fotografkinje uvijek u potrazi za sljedećim posebnim trenutkom.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO