Zbog sahrane otkazan protest u Kijevu

Ukrajinska opozicija je otkazala masovne proteste zakazane za danas zbog sahrane demonstranta koji je prošle sedmice poginuo u okršajima sa policijom, objavili su ukrajinski mediji.

Mihail Žiznjevski (25) je jedan od dva demonstranta koji su u srijedu 22. januara preminuli od povreda zadobivenih vatrenim oružjem, pri čemu opozicija tvrdi da ih je upucala policija na mjestu sa kojeg su demonstranti tokom nekoliko prethodnih dana policajce gađali kamenicama i Molotovljevim koktelima, prenijela je agencija AP.

Pomen preminulom demonstrantu održava se danas na centralnom kijevskom Trgu nezavisnosti, na kojem se protesti održavaju gotovo konstantno od početka decembra, navodi Tanjug.

Tokom posljednjih sedmica se posebno veliki broj ljudi okupljao nedjeljom, pri čemu su njihovi brojevi premašivali 100.000.

Odbijena ponuda Janukoviča

Lider ukrajinske opozicije Arsenij Jacenjuk rekao je da će protesti biti nastavljeni nakon što je odbio ponudu predsjednika Viktora Janukoviča da bude imenovan na funkciju premijera.

Jacenjuk je istakao da je opozicija spremna da prihvati rukovodstvo, ali da se mora ispuniti nekoliko ključnih zahtjeva, uključujući nove izbore.

On je dodao da će u utorak, 28. januara, kada je zakazana sjednica parlamenta, biti “dan odluke”, navodi agencija Srna.

Opozicija zahtijeva da Sporazum o pridruživanju sa EU-om bude potpisan, te oslobođenje političkih zatvorenika, uključujući bivšeg premijera Juliju Timošenko.

Među zahtjevima je i održavanje prijevremenih predsjedničkih izbora. Redovni izbori ne bi trebalo da budu održani prije 2015. godine.

Janukovič je prijedloge iznio uslijed napora za okončanje nemira. On je nakon jučerašnjih razgovora Jatsenjuku ponudio mjesto premijera a Vitaliju Kličku funkciju zamjenika šefa Vlade.

Nemiri u Kijevu nastavljeni su i tokom noći. Aktivisti su opkolili i zgradu kulturnog centra u centralnom dijelu Kijeva u kojoj je smještena policija.

Pregovori s policijom

Demonstranti su ubacili benzinske bombe i vatromet unutar zgrade. Policajci su napustili zgradu rano jutros nakon što je pregovore o njihovim sigurnom prolasku vodio Kličko.

Demonstracije su prvobitno počele u novembru prošle godine zbog odluke Vlade Ukrajine da odustane od predloženog Sporazuma o pridruživanju i trgovini sa EU. Međutim, demonstranti su kasnije proširili proteste zbog, kako navode, rasprostranjene korupcije u državnim strukturama i zloupotrebe službenih položaja.

Izvor: Al Jazeera i agencije