Završen direktni sastanak sirijskih rivala

Sirijske zaraćene strane u subotu su održale prvi sastanak u istoj prostoriji, u prisustvu međunarodnog posrednika Lakhdara Brahimija, a razgovor bi trebali nastaviti poslijepodne.

Cilj ženevskih pregovora je da se okonča gotovo trogodišnji konflikt u Siriji, u kome je poginulo 130.000 ljudi, dok je više od trećne od ukupno 22 miliona stanovnika moralo da napusti svoje domove, izvještava Reuters.

“Prva sesija je završena – Brahimi je govorio 30 minuta, a niko od delegata nije rekao ništa”, izjavio je poslije sastanka predstavnik opozicije Anas al-Abdah.

Humanitarna pitanja

Dvije strane su u prostoriju za pregovore ušle i izašle na različita vrata, a ponovo bi se trebale sastati u subotu u 16 sati da bi pregovarale o humanitarnim pitanjima, saopštio je al-Abdah.

On je dodao da je Brahimi delegatima rekao da će prva dva dana pregovora biti usredotočena na praktična pitanja, kao što su prestanak opsada civila, uključujući i onu u gradu Homsu, prekidi vatre na lokalnom nivou i omogućavanje dopremanja humanitarne pomoći onima kojima je potrebna.

Brahimi je, prema riječima al-Abdaha, ipak, naglasio da je ključ pregovora rješenje konflikta na bazi sporazuma “Ženeva 1” iz juna 2012, kojim se predviđa formiranje privremene vlade, što je cilj s kojim se režim u Damasku još uvijek nije saglasio.

Brahimi je novinarima izjavio da će obje strane u svakom slučaju biti u Ženevi i u nedjelju.

Duboko obostrano nepovjerenje i odsustvo nekih moćnih sirijskih opozicionih grupa, kao i Assadovog saveznika, Irana, otežat će, kako se procjenjuje, svaki bitniji napredak pregovora.

“Nažalost, mislim da je trenutno političko rješenje nerealno”, izjavio je francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius za TV kanal France 24.

Velik ulog

Šefovi obje delegacije, ministar vanjskih poslova Walid al Muallem i lider Sirijskog nacionalnog vijeća Ahmad Jarba, nisu na sastanku, potvrdili su izvori za Al Jazeeru.

Brahimi je dva dana proveo sastajući se sa predstavnicima zaraćenih strana odvojeno, te je u petak rekao: „Mislim da obje strane razumiju kakvi su ulozi. Zemlja je u veoma, veoma lošem stanju. I mislim da ljudi koji ovdje predstavljaju Opoziciju i Vladu to razumiju, kao i ja, možda i bolje. Ipak se radi o njihovoj zemlji.

Velike su ambicije ovog procesa za spašavanje Sirije. Ništa manje od toga.“

Izvor: Al Jazeera i agencije