Ženeva: Ugovoren susret licem u lice

Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Lakhdar Brahimi izjavio je u petak navečer da su se delegacije sirijskog režima i opozicije složile da će se sastati licem u lice na mirovnim pregovorima u Ženevi u subotu.

“Sreo sam se sa delegacijama opozicije i Vlade odvojeno jučer i opet danas. Sutra očekujemo i složili smo se, da ćemo se sastati u istoj prostoriji”, rekao je Brahimi novinarima.

Brahimi je kazao da obje strane prihvataju tezu da je sporazum sa konferencije “Ženeva I”, kojim je predviđeno formiranje prelazne vlade u Siriji, temelj za “Ženevu II”.

Teški pregovori

Mirovna konferencija o Siriji “Ženeva 2” bila je na ivici propasti u poslijepodnevnim satima u petak, javlja reporter Al Jazeere Ivan Pavković.

Umjesto zajedničkog sastanka, Brahimi se odvojeno sastao sa delegacijom sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i opozicionarima, jer opozicija nije željela pregovarati sa Vladom.

S druge strane, Vlada je prijetila odlaskom iz Ženeve, ako ne bude direktnih pregovora, javlja Pavković.

“Saglasili smo se da se danas u 11 sati sastanemo ovde. Brahimi bi predsjedavao sastankom. Sirijska vlada bi bila na jednoj strani, opozicija  na drugoj. Obratio bi nam se i to je to”, rekao je Faisal Al-Miqdad, zamjenik šefa diplomatije Sirije.

Badr Jamous, generalni sekretar Sirijske nacionalne koalicije, poručio je da nema pregovora dok režim ne potpiše sporazum postignut tokom prve mirovne konferencije u Ženevi.

“Došli smo da implementiramo Ženevu I i ako režim na to ne pristane, direktan kontakt neće biti od koristi.”

Opozicija želi da razgovara o stvaranju prelazne Vlade, bez Assada. Vlada želi da razgovara o eliminisanju onoga što nazivaju terorizmom.

Ishod je, naizgled, tapkanje u mjestu bez izgleda da se zaustavi rat koji je odnio više od 100.000 života.

Ujedinjene nacije priznaju da nije sve krenulo prema planu.

“Potrebni su intenzivni pregovori kako bismo mogli da nastavimo i znamo kojim putem da krenemo. Za sada, ovo su bilateralni razgovori, bilateralni”, kazala je portparolka UN-a Alessandra Vellucci.

Za to vrijeme, pred zgradom UN-a u Ženevi okupljaju se demonstranti. Traže da svijet pomogne u završetku sirijskog rata.

“Assad je koristio oružje za masovno uništenje, kao što je hemijsko oružje. I to svi tolerišu. Očekujemo da Obama uradi više, da zaštiti Sirijce”, rekao je demonstrant Ahmad Al-Atef.

“Pozivamo prijatelje da nas podrže, jer je ovo najvažniji momenat – da umremo ili preživimo”, rekao je Mostafa Al-Sakaf iz briselske nevladine organizacije Prijatelji Sirije.

Izvor: Al Jazeera