Kim pozvao Seul na prekid neprijateljstva

Pjongjang apelirao na Seul da otkaže zajedničke vojne vježbe sa Sjedinjenim Američkim Državama (AP)

Sjeverna Koreja je apelirala na Južnu Koreju da okonča neprijateljske vojne akte, što je još jedan u nizu očigledno pomirljivih gestova prema susjedu na Korejskom poluotoku, koji je na njih do sada reagirao sumnjičavo.

Najnoviju maslinovu grančicu u vidu “otvorenog pisma” južnokorejskim vlastima uputio je najviši vojni organ, po direktnom naređenju sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una, prenosi Tanjug.

Specijal

“Da bismo utrli široki put za popravljanje odnosa Sjeverne i Južne Koreje, važno je da donesemo hrabru odluku o prekidu svih neprijateljskih vojnih akata, što je najveća prepreka koja podstiče nepovjerenje i konfrontaciju”, navedeno je u pismu Nacionalne komisije za odbranu.

Niz prijedloga

Komisija je prošle sedmice poslala niz prijedloga, apelirajući na Seul da otkaže zajedničke vojne vježbe sa Sjedinjenim Američkim Državama i predlažući moratorij na međusobno blaćenje između dva rivala.

Seul je odbacio ove gestove, rekavši da se radi o propagandi i upozorio na to da Pjongjang vjerovatno pravi teren za provokativni akt s ciljem izazivanja sukoba.

“Nažalost, južnokorejske vlasti nisu promijenile neodgovarajuće ponašanje i negativan stav”, piše u pismu.

Južna Koreja “ne bi trebala nepromišljeno sumnjati, pogrešno tumačiti i ishitreno odbacivati naš iskren i važan prijedlog”, dodaje se u pismu koje prenosi AFP.

Porast tenzija

Na Korejskom poluotoku uvijek dolazi do porasta tenzija uoči vojnih vježbi Južne Koreje i SAD-a, koje se održavaju svake godine, a Pjongjang ih osuđuje i smatra da predstavljaju provokativnu probu za invaziju.

NDC u pismu ističe da se protivi vježbama samo zbog učešća SAD-a u njima.

Sjeverna Koreja “nije tražila od južnokorejskih vlasti da ne provode vojne vježbe. Mi apeliramo na njih da prekinu vježbe za agresiju na svoje sunarodnike u saradnji s vanjskim snagama”, zaključuje se u pismu.

Izvor: Agencije