Vanredno stanje u Beču zbog bala desničara

Policiji su prijavljena tri velika protesta, na kojima se očekuje između 1.000 i 1.500 učesnika (Reuters)

Austrijska policija je u stanju pune pripravnosti u Beču pred održavanje “Bala akademika” u petak, u organizaciji desničarskih studentskih organizacija.

Čuvari reda procjenjuju da će na demonstracijama protiv desnice, koje se održavaju svake godine, biti više hiljada učesnika, te strahuju od eskalacije.

“Znamo za osobe unutar povorki demonstranata koje nisu spremne samo mirno demonstrirati protiv bala”, kazao je Erich Zwettler, šef Ustanove za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma u Beču.

Već nekoliko dana pred održavanje bala bilo je više nasilnih akcija, kako je naveo, dodajući da je zapaljeno jedno vozilo policije, kao i to da je bilo oštećenja prostorija četiri desno orijentirane studentske organizacije.

“Može se poći od toga da demonstracije neće u potpunosti biti mirne”, kazao je Zwettler i dodao kako postoje vjerodostojne informacije da će austrijski aktivisti dobiti podršku iz Njemačke.

Nasilje u Hamburgu

Prema njegovim riječima, sedam autobusa iz više njemačkih gradova, prema saznanjima policije, dovest će njemačke aktiviste u Beč.

“Znamo da njemački aktivisti djeluju brutalnije nego austrijski”, rekao je Zwettler, ukazujući na to da je u decembru došlo do nasilja u Hamburgu na protestu protiv zatvaranja ljevičarskog kulturnog centra, kada je povrijeđeno 123 policajaca, od čega 19 teže.

On je najavio da će, ako policija dobije saznanja o putevima za ulazak autobusa iz Njemačke u Beč, zaustavljati ih i kontrolirati putnike.

U slučaju bilo kakve sumnje policija može zabraniti dalje putovanje i autobus vratiti u Njemačku, kazao je on.

Što se priprema za izbjegavanje nasilja tiče, policija je najavila zatvaranje zone oko bečkog dvorca Hofburg za sve koji ne idu na bal.

U centru grada, ali i u okolnim okruzima, uvedena je zabrana maskiranja, to jest skrivanja lica.

Protiv ove mjere demonstriraju ljevičarski aktivisti parolom “I antifašistima je hladno”.

Najavljeno više protesta

Prema riječima Zwettlera, blizu 2.000 policajaca će osiguravati bal i okolinu.

Policiji su prijavljena tri velika protesta, na kojima se očekuje između 1.000 i 1.500 učesnika, iz čijih okruženja je moguće očekivati nasilje.

Prijavljeno je, također, više manjih protesta.

I ranije je u više navrata bilo nasilja tokom demonstracija protiv desničara povodom održavanja “Bala akademika”, u kojima je došlo do okršaja policije i ljevičarskih grupacija.

“Bal akademika” okuplja pripadnike desničarskih organizacija, a često su im gosti bili i lideri desnih organizacija iz cijele Evrope.

Izvor: Agencije