Pogibija komandanta vojne avijacije Italije

Calligaris je veteran zračnih snaga Italije koji je služio u brojnim žarištima svijeta, od Libana preko Kosova do Iraka (AP)

Helikopter italijanske vojske srušio se u četvrtak sjeverno od Rima, pri čemu su dvije osobe poginule, među kojima jedan general, saopćila je vatrogasna služba pokrajine Lazio.

Kako prenosi agencija Ansa, u nesreći je poginuo divizijski general Giangiacomo Calligaris (57), komandant u zračnim snagama Italije. Druga žrtva je student Paolo Lozzi (25).

Po prvim informacijama, letjelica koja je s radara nestala oko 12.30 sati po centralnoevropskom vremenu, previše se približila visokonaponskom vodu i krilo propelera je zapelo za elektrovodove.

Državna elektrokompanija Enel izvijestila je o električnom kvaru na području nesreće, blizu Viterba, u centralnom Italije, gdje je vojno vježbalište.

Brojne misije

Calligaris je veteran zračnih snaga Italije koji je služio u brojnim žarištima svijeta, od Libana preko Kosova do Iraka, prenose italijanski mediji.

Rodom je iz Napulja, a komandu italijanske vojne avijacije je preuzeo u martu 2013. godine.

Bio je koordinator operacija NATO-ve ISAF misije u Afganistanu, boravio je u Čadu, te pomagap u Haitiju nakon katastrofalnog zemljotresa 2010. godine kada je poginulo više od 100.000 osoba.

On je također koordinirao evakuaciju italijanskih državljana iz Tunisa, Egipta i Libije tokom revolucija u vrijeme Arapskog proljeća.

Calligarisu su dodijeljena brojna međunarodna priznanja i medalje.

Izvor: Agencije


Povezane

U Super Pumi L2 kompanije CHC koja je radila za francuski Total, bilo je 16 putnika i dva člana posade.

Published On 24 Aug 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO