Pismo novinara Al Jazeere zatočenog u Egiptu

'Ovo će proći, a moje kolege Mohammed Badr, Peter Greste, Mohamed Fadel Fahmy, Baher Mohammed i ja ostaćemo upamćeni kao svjedoci i branioci istine' (Al Jazeera)

Dopisnik Al Jazeere Abdullah al-Shami, koji je pritvoren u egipatskom zatvoru Tura, već drugi dan štrajkuje glađu.

On kaže da stupanjem u štrajk glađu želi poslati poruku da se sputavanjem slobode ne može slomiti nečija volja niti umanjiti nečije dostojanstvo i da je on sa još četvoricom kolega sa Al Jazeere svjedok i branilac istine.

Zatvoren bez procesa

U pismu koje je uspio poslati iz zatvora, u kojem je pritvoren duže od 160 dana bez pokretanja sudskog procesa i konkretnih optužbi, kaže da se njegovi novinarski radovi mogu pronaći na internetu i da oni zorno svjedoče kako on nije učestvovao u bilo kakvom „krivotvorenju informacija“.

U pismu, također, kritikuje medije koji su pristali biti nijemi svjedoci kršenja prava na slobodu mišljenja i izražavanja.

Pet novinara AlJazeere (Abdullah al-Shami, Mohammed Badr, Peter Greste, Mohamed Fadel Fahmy i Baher Mohammed) se nalaze u pritvoru u Egiptu bez konkretnih optužbi.

Al Jazeerinim novinarima Baheru Mohamedu, Peteru Gresteu i Mohammedu Fahmyju, koji su zatvoreni već 26 dana, produžen je pritvor još 15 dana.

Brojne medijske i organizacije za ljudska prava tražile su od privremene egipatske Vlade da poštuje svoja obećanja da će obezbijediti ambijent potreban za nesmetan novinarski rad.

U nastavku slijedi tekst pisma:

„Uskoro će tri sata ujutro. Kroz željezne rešetke na stropu ćelije, ili ako hoćete grobnice utonule u san, dopire hladan povjetarac. Na prostoru dužine 12 metara leži 16 osoba. Pored njih su nekako stale torbe i lične potrepštine za život na ovakvom mjestu…

Nevoljno kažem život, jer ovdje, ustvari, i nema života. Danas mi je 160. dan otkako sam u ovom vojnom zatvoru bez ikakve krivice, dok moje kolege na slobodi pristaju da budu nijemi svjedoci ili čak glasnogovornici kršenja prava na slobodu mišljenja i izražavanja.

Ne žalim ni za jednim danom koji sam proveo u ovom zatvoru. Nisam nikom uskratio neko njegovo pravo niti sam gledaocima prenosio krivu sliku. Tome su svjedoci i moji uradci koji su svima dostupni na internetu. Bog mi je svjedok za ono što sam radio i da sam ponosan što radim za Al Jazeeru. To svugdje ističem, pa čak i u egipatskim vojnim zatvorima…

I da. Ne pripadam nikakvoj struji. Jedino onoj savjesnoj i humanoj. I ne zanima me šta će neka žuta štampa pisati o meni i mojim kolegama. To neće biti vrijedno ni potrošene tinte…

‘Ovo će proći’

Historija sve pamti. Ona ne zaboravlja. Ovo će proći, ali ćemo moje kolege Mohammed Badr, Peter Greste, Mohamed Fadel Fahmy, Baher Mohammed i ja ostati upamćeni kao svjedoci i branioci istine. Historija neće pamiti kojekakve bezosjećajne tužioce niti sudije koji ne rade svoj posao i ne slušaju svoju savjest…

Odlučio sam stupiti u štrajk glađu. Time želim štošta poručiti. Naročito bih medijima koji olakšavaju krivotvorenje činjenica i prikrivaju kršenja prava na slobodu mišljenja i izražavanja poručio da ne bih žalio ni umrijeti za slobodu… Glad, žeđ i zatvor ne mogu slomiti moju volju niti me lišiti dostojanstva…“ Abdullah Al-Shami, Zatvor Tura.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Normalno je da branimo one s kojima radimo ili se s njima slažemo, ali je naša etika na istinskom testu kada branimo one s kojima se ne slažemo.

opinion by Marwan Bishara
Published On 21 Jan 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO